Elämä on osa jääkiekkoa – hyvä kirja rivipelaajista

rivipelaaja

Urheilijoiden elämäkerrat ovat yksi kiinnostukseni kohteista kirjallisuuden saralla. Urheilun maailmasta minua kiinnostavat ennemmin ilmiöt ja tarinat kuin tulokset. Siksipä on esimerkiksi kiinnostavampaa seurata tällä hetkellä Jokereiden mahdollista nousua Liigaan kuin sitä, kuka voittaa mestaruuden. Samoin on kiinnostavaa, kuinka kohtalaisen pienellä budjetilla rakennetut joukkueet menestyvät (SaiPa). Tai kuinka kalliilla rakennettu joukkue on vaikeuksissa (HIFK). Tai kuinka hyvän alun jälkeen sarjanousijan tie käy vaikeaksi (Kiekko-Espoo). Tai kuinka Patrik Laineella peli välillä kulkee, mutta välillä ei.

Sivumennen sanoen on myös kivempaa urheilla itse, kuin seurata urheilua telkkarista. Niinpä en katso edes olympialaisia tai jääkiekon MM-kisoja.

Vaikka en ole itse kiekkoillut lapsuuden kaukalossa Honkajoella lämimistä lukuunottamatta, jääkiekosta olen ollut tietyllä tavalla kiinnostunut aina. Lapsuudessani Pohjois-Satakunnassa SM-liigajoukkueiden kannatus jakautui pääosin Tapparan ja Ässien välille. Itse olin Tapparan kannattaja. Myöhemmin ja pitkään olen sittemmin fanittanut Lukkoa. En muista, koska kävin ensimmäisen kerran katsomassa peliä, mutta sen muistan, kuinka lapsena Luvialta Pohjois-Satakuntaan ajaessamme Porissa oli liikenneruuhkia Isomäen tienoilla, kun Ässien peli oli juuri loppunut.

Luviaan ja Poriin liittyy myös lukemani Riina-Maria Metson kirjoittama kirja Rivipelaaja. Ammattikiekkoilun kulissien takana (Atena 2024). Kirjan idea on kuvata jääkiekon maailmaa “rivipelaajien” näkökulmasta. Suurin osa pelaajista kuuluvat rivipelaajien joukkoon. He eivät ole kaikkein valovoimaisimpia tähtiä, jotka pelaavat maajoukkueissa ja NHL:ssä, mutta ovat osa jääkiekon kovaa kilpailullista maailmaa. He ovat siis hyviä pelaajia, mutta eivät niitä suurimpia tähtiä. He ovat myös jääkiekon ammattilaisia, koska jääkiekon pelaaminen ylimmillä sarjatasoilla on kokopäivätyötä.

No miten kirja liittyy Luviaan ja Poriin? Kirja on rakennettu kolmen pelaajan tarinan varaan. He ovat Marlo Koponen, Jonne Virtanen sekä Pauli Levokari. Levokari on kotoisin Luvialta ja pelasi myös Ässissä. Pelaajien peliurat ovat 2000-luvun alusta, vähän 1990-luvultakin.

Mitä kirjasta jäi mieleen?

Jääkiekko kansallisellakin huipulla on totaalista. Erinomainen kiteytys tästä on kirjassa esitetty sanonta “Elämä on osa jääkiekkoa”. Kaikki pyörii jääkiekon ehdoilla. Tämä tarkoittaa koulunkäynnin jäämistä sivurooliin ja perheen sopeutumista pelaajan arkeen harjoituksineen, peleineen, leireineen. Yksi pelaaja kertoi kirjassa, että ei puhunut vaimolleen pelipäivinä lainkaan, koska piti keskittyä peliin. Näitä hiljaisia pelipäiviä oli uran varrella satoja. Pelaajien joukkueet ja kotipaikat myös vaihtuvat taajaan ja tähän perheiden on sopeuduttava.

Pelaajien työsuhdeturva on olematon. Pesti joukkueessa saattaa loppua silmänräpäyksessä. Suurin huoli pelaajalla on saada peliaikaa ja olla tarpeellinen joukkueelle. Valmentajan valta peluuttamisessa on absoluuttinen ja valmentajilla on usein luottopelaajia, jotka saavat paljon peliaikaa. Kirjassa puhutaan paljon siitä, kuinka valmentaja ei vain pitänyt jostakusta pelaajasta, ja tämä  johti peliajan vähenemiseen ja lopulta potkuihin.

Jääkiekko on kulttuurisesti kaltevalla pohjalla. Pelaajat puhuvat, että vastustajaa on kyllä tarkoitus “satuttaa”, mutta ei “vahingoittaa”. Helposti kuitenkin myös vahingoitetaan, eliniäksi, kuten voi lukea esimerkiksi Tommi Kovasen ja Jenni Rostainin kirjasta Kuolemanlaakso.

Kova peli johtaa vammoihin. Kirjassa esitetään kolmen esimerkkipelaajan osalta pitkät listat erilaisia vammoja, tyypillisesti erilaisia murtumia, eri puolilta kehoa. Aivovammat ovat yksi iso puheenaihe jääkiekossa.

Pelata pitää, vaikka olisi erilaisia vaivoja ja vammoja. Siksi pelataan kipulääkityksen voimalla. Mitä tärkeämpi peli, sen vähemmän isotkaan vammat haittaavat ja lääkitystä vain lisätään.

Peli on kovaa myös henkisesti. Kuormaa lisää epävarmuus peliajasta ja uran jatkumisesta, mutta myös altistuminen arvostelulle. Media voi kirjoittaa ikävästi yksittäisistä pelaajista tai pelaaja voi joutua katsojien pilkkahuutojen kohteeksi. Kirjassa puhutaan myös pelaajien suoranaisesta vainoamisesta ja uhkauksista.

Katsomohuudoista muistan yhden hauskankin tapauksen, kun olin vuosia sitten katsomassa Raumalla kun Helsingin IFK pelasi Lukkoa vastaan. Kentällä oli myös nuori Mikael Granlund, jolle lähelläni istunut katsoja huusi muun muassa ”Granlund, Susta ei koskaan tule mitään!”. Tätä kirjoittaessa Mikael Granlund on suomalaisten NHL-pelaajien kaikkien aikojen tilastossa sijalla 11. Pelattuja NHL-pelejä on 874, tehtyjä maaleja 172 ja syöttöjä 419.

Kilpailullisuuden luoman stressin, voittojen ja häviöiden aiheuttamien tunnemaailman jyrkkien kontrastien sekä julkisuuden paineiden hallintakeinot riistäytyvät helposti käsistä. Niinpä erilaiset riippuvuudet ovat pelaajilla yleisiä. Kirjassa puhutaan alkoholista, lääkkeistä ja peliriippuvuudesta. Tästä puolesta merkittävä kirja on Marko Jantusen kirja (lue arvioni täältä)

Vaikea hetki pelaajan uralla on uran loppu, kun siirrytään pois jäähallin kirkkaista valoista. -Kesä vielä menee, mutta syksyllä tulee yksinäisyys, kun kaikki muut ovat hallilla, sanoo yksi pelaaja.  Uran loppuun on viime aikoina rakennettu koulutuspolkuja ja muuta tukea esimerkiksi alumnitoiminnan muodossa.

Mitä hyvää sitten on tässä maailmassa? Suurimmaksi positiiviseksi asiaksi kirjassa nostetaan jääkiekkomaailman yhteisöllisyys. Pelaajat pitävät yhteyttä ja yhtä uran jälkeenkin.

Kirjassa viitataan jääkiekon uuteen ja vanhaan maailmaan. Uusi maailma on pelaajalle terveellisempi ja turvallisempi. Henkiseen hyvinvointiin ja palautumiseen kiinnitetään enemmän huomiota, päihteiden käyttäminen on vähäisempää ja pelaaminenkin enemmän taitoa ja nopeutta kuin fyysistä runttaamista korostavaa. Tulee sellainen olo, että kirjassa mukana olevat pelaajat ovat tehneet uransa uuden ja vanhan jääkiekon välissä.

Kirjassa kuvatut asiat koskevat Suomessakin kohtalaista määrää urheilijoita, sillä kahdella ylimmällä sarjatasolla pelaavien pelaajien määrä on jo useita satoja.

Kaiken kaikkiaan kirja oli erinomainen urheilun ja jääkiekon maailmasta kiinnostuneille!

Vuonna 2024 luettuja kirjoja

Olen viime aikoina kirjoittanut kirjaesittelyjä ammattikirjoista lähinnä LinkedInin puolelle. Jännä havainto on se, että lukemani työhön liittyvät kirjat ovat pitkälti psykologien kirjoittamia.

Toinen muutos on se, että en ole enää löytänyt motivaatiota ja aikaa kirjoitella laajoja esittelyjä muista kirjoista kuin näistä valikoiduista työhön liittyvistä kirjoista. Tässä postauksessa kokeilen uutta avausta ja kirjoitan koostusti pienet kommentit viime aikoina luetuista kirjoista.

Lukemisesta on itselleni tullut sillä tavalla rutiinia, että tapanani on, että koko ajan on ainakin yksi kirja luvun alla. Luen jotakin kirjaa noin tunnin verran ennen nukkumista. Toisinaan minulla on joku (tylsempi) kirja meneillään ja luen siinä välissä jonkun ajankohtaisen tai mielenkiintoisemmalta tuntuvan.

Äänikirjoja en ole oppinut kuuntelemaan. Yhtä kirjaa yritin, mutta se ei tuntunut mielekkäältä. Sen sijaan kuuntelen podcasteja, mutta se on toinen juttu.

En edelleenkään oikein ole oppinut lukemaan muuta kuin tietokirjoja. Vaikka tiedän, että olisi monella tavalla hyväksi lukea kaunokirjallisuutta.

Ohessa siis muutama sana viime aikoina luetuista kirjoista. Mukana myös ne työhön liittyvät kirjat, joista on laajempi esittely LinkedInissä.

liene

Timo Liene: Irtoviiksimies. Suomen mies 2018.

Mielenkiintoinen ja mukaansatempaava kirja suomalaisesta upseerista ja tiedustelumiehestä, joka kuoli syöpään 47-vuotiaana. Ehti työssään ja elämässään monenlaista, palveli komennuksella mm. Afganistanissa. Sinnikäs ja aikaansaapa. Tiemme ristesivät armeijaan liittyvissä asioissa. Kirjan painos myytiin loppuun, mutta siitä on hiljattain otettu uusi painos.

kupila

Jari Kupila: Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan. Minerva 2023.

Mielenkiintoinen näkökulma Suomen sisällissotaan. Urheilijat olivat fyysisen kuntonsa vuoksi arvokkaita taistelijoita sekä valkoisten että punaisten puolella. Urheiluseurat olivat organisoituneita liikkeitä, joista oli helppo konvertoida urheilijoita sotilaista. Sisällissota jakoi urheilumaailmaa entistä enemmän kahtia joka näkyi pitkään TUL:isena ja SVUL:ilaisena leirinä. Kirja sisälsi seikkaperäisiä selostuksia taisteluista ja yksittäisten urheilijoiden kohtaloista. Nykypäivästä tuttuja nimiä esiintyy paljon (sisällis)sodan hulluus tulee hyvin esille.

siskin

Mikhail Shiskin: Sota vai rauha – kirjoituksia Venäjästä ja lännestä. WSOY 2023. 

Yksi monista Venäjää käsittelevistä kirjoista. Näitä on tullut luettuja niin monta, että kirjoja on vaikea erottaa toisistaan ja ikävät perusasiat ovat jo riittävän kirkkaina mielessä.

tolli

Pekka Tölli: Minä näen Sinut – arvostuksen psykologiaa. Tammi 2024. 

Hyvä kirja arvostuksen ja kohtaamisen merkityksestä työelämässä ja työyhteisössä. Tölli on tehnyt mielenkiintoisen uran toimiessaan aikaisemmin pankkialalla ja konsulttina ja nyt psykologina. Kirjassa arvostus määritetään mm. näin: ”Arvostetuksi tullessaan ihminen kokee, että hänet nähdään, häntä ymmärretään, hänet hyväksytään ja että hänen ajatuksiaan, tunteitaan ja tarpeitaan kunnioitetaan.” Laajempi esittely täällä.

lange

Ilona Rauhala, Ira Lange, Kimmo Kääriä ja Iikka Virkkunen: Yhteys. Avain johtamiseen. Alma Talent 2024.

Moniammatillisen kirjoittajajoukon hyvä kirja. Tiimissä on mukana psykologi, teologi, ekonomi ja tekniikan tohtori. Yhteyttä sanotaan teoksessa tutkittavan ihmisten välisenä syvänä tarpeena ja kokemuksena: tulenko ymmärretyksi, hyväksytyksi ja kuulluksi sellaisena kuin olen? Voinko olla turvassa vai pitääkö minun pelätä? Laajempi esittely täällä.

maki

Annastiina Mäki ja Kimmo Mäki. Johtamiskohtaamisten aallokossa. Professional Publishing 2024.

Kirjan perusajatus on siis tarkastella asiantuntijoiden työorientaatioita ja lähijohtajien johtamisorientaatioita sekä näiden yhdistelmiä. Kirjassa on myös hyvä jakso työkulttuureista. ”Individualistisessa työkulttuurissa” ammattilaiset työskentelevät erillään. ”Teennäisen kollegiaalisuuden työkulttuurissa” yhteisöllisyys on enemmän tai vähemmän pakotettua. ”Markkinakulttuurissa” perustana on kilpailullisuus ja oman organisaation ulkopuolelle suuntautuva toiminta. Laajempi esittely täällä.

luukka

Panu Luukka. Tulevaisuuskyvykäs organisaatio. Alma Talent 2024. 

Panu Luukka on kokenut yrityskulttuurin asiantuntija ja kehittäjä. Hän on kirjoittanut varmastikin kuuluisimman suomalaisen yrityskulttuuria käsittelevän kirjan ”Yrityskulttuuri on kuningas”. Kirja on kokeneen työelämän kehittäjän ja organisaatiokulttuurin pitkän linjan asiantuntijan kirja yrityksen ja organisaation kenties kaikkein tärkeimmästä asiasta: miten organisaatio säilyy, pärjää, menestyy muuttuvassa toimintaympäristössä. Laajempi esittely täällä.

aatsalo

Leena Aatsalo: Paljastus – tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa. WSOY 2024. 

Kuka muistaa Lahden kisoissa vuonna 2001 tapahtuneen doping-skandaalin? Kirja kertoo kuitenkin aikaisemmasta ja pienemmästä tapauksesta, eli hiihtäjä Jari Räsäsen kasvuhormonien käyttöön liittyvästä casesta vuonna 1998. Aatsalo oli toimittaja, joka paljasti Räsäsen jutun. Kirja kertoo asian selvittelystä julkisessa keskustelussa ja oikeudenkäynnissä. Vaikka nykyisenkaltaista sosiaalisen median apparaattia ei tuolloin ollutkaan, Aatsalo sai myös paljon rankkaa henkilökohtaista palautetta. Kirjasta välittyy jyrän alle jäämisen kokemus ja urheilupiirien peittelynhaluinen eltaantuneisuus.

kaihko

Ilmari Käihkö ja Tuomas Rimpiläinen: Sotilaan päiväkirja, kuinka rauhanturvaaminen muuttui kriisinhallinnaksi. Gaudeamus 2024.

Ukrainan sodan vuoksi paljon julkisuudessa olevan Ilmari Käihkön kirja Tsadin kriisinhallintaoperaation tiimoilta, Kirja nousi julkisuuteen, koska siinä nostettiin esiin Puolustusvoimien ”tunkkaista ja asiatonta” ilmapiiriä liittyen esimerkiksi rasismiin. Itse kirja oli minusta vähän tylsä, mutta sinällään tylsyyskin varmasti kuvaa realistisesti kriisinhallintaa, sen rutiineja ja dynamiikkaa.

halminen

Laura Halminen: Martti J. Kari: Käsikirjoitukset eivä pala. Docendo 2024.

Todella hyvä kirja edesmenneestä Martti J. Karista, ”Marasta”, jonka itsekin tapasin eräässä koulutuksessa. Kirja kertoo monipuolisesti Maran töistä ja tehtävistä. Edellä mainitun Timo Lienen tavoin Mara sai aikaan paljon tehtävissään eri puolilla maailmaa ja oli mukana kehittämässä tiedustelualaa Suomessa. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään Ukrainan sodan alla Youtubessa julkaistun Jyväskylän yliopistossa Venäjän kehitystä ja kulttuuria pitkällä jänteellä tarkastelleen luennon myötä.

mattinen

Mikko Mattinen: Mistä kasvua? Opas digiajan johtajalle. Alma Talent 2019. 

Kirja muutaman vuoden takaa, mutta niin ajankohtainen! Kasvusta on kysymys. Mattinen käy läpi kasvun ajureita ja yrityksessä sovellettavia menetelmiä ja työskentelytapoja. Kirja antaa paljon konkreettisia eväitä ollen myös varsin laaja-alainen.

vaananen

The Rise of Mental Vulnerability at Work: A Socio-Historical and Cultural Analysis. Policy Press. 2024. 

Ehkä tärkein kirja mielenterveydestä ja työelämän muutoksesta, mitä on viime vuosina kirjoitettu. Keskeinen käsite kirjassa on psyykkinen haavoittuvuus ja sen nousu. Mielestä ja sen terveydestä on tullut yhä tärkempi asia sen näkökulmasta, miten pärjäämme nykypäivän työelämässä ja elämässä yleisemmin. Kirjasta jää mieleen paitsi työelämän muutos, myös terveydenhuollon muutos psyykkisen haavoittuvuuden määrittäjänä. Laajempi esittely täällä.

immonen

Helena Immonen: Operaatio Tulikettu (Operaatio Kettu, #4). Crime Time 2024.  

Taattua Helena Immosen laatua, neljäs osa kirjasarjaa. Helena Immosen kirjat ovat minusta hyviä siksi, että ne tuovat sota-aiheen nykyaikaan, nykyiseen yhteiskuntaan sekä nykyaikaiseen teknologiseen ympäristöön. Immonen tuntee myös Puolustusvoimat ja turvallisuuspoliittisen tilanteen ja siihen liittyvän varautumisen dynamiikkaa. Tässä kirjassa pyritään katkaisemaan Murmanskin rata. Ehkä olen vähän turtunut tähän sarjaan, ensimmäiset kirjat tuntuivat paremmilta.

ahman

Helena Åhman. Tunnerohkeus – Suoraan puhumisen ja vastarinnan kohtaamisen taito. Otava 2024.

Åhmanin uusin kirja on “Tunnerohkeus – Suoraan puhumisen ja vastarinnan kohtaamisen taito”. Kirjan alkulehdillä todetaan kirjan ponnistavan kolmesta eri havaitusta tarpeesta: 1) Taito ottaa rohkeasti esille vaikeita asioita, 2) menetelmät ja keinot epämukaviin vuorovaikutustilanteisiin, 3) tunteiden sietäminenen ja säätäminen vaikeissa tilanteissa. Laajempi esittely täällä.

visuri

Pekka Visuri: Suomen sodat 1939-1945. Selviytyminen maailmansodasta.  Docendo 2024.

Ottaen huomioon vallitsevan turvallisuuspoliittisen tilanteen, teki mieli virkistää muistia Suomen sodista. Se tekikin hyvää, sain päivitettyä keskeiset asiat Talvi- ja Jatkosodasta. Mieleen jäi monta asiaa: 1) Maailmansodan järjettömän suuri mittakaava, 2) Valtioiden kylmänviileä itsekkyys (katsotaan pärjääkö hyökkäyksen kohteena oleva maa ja reagoidaan vasta myöhemmin), 3) Itämeren tärkeys, Hangon ja Ahvenanmaan rooli, 4) Ruotsissa pasifistiset voimat olivat ennen toista maalaissotaa ajaneet puolustusbudjetit alas. Moni seikka on turhankin tuttua viime aikojen keskustelusta.

vuorikoski

Salla Vuorikoski: Sanna Marin – Poikkeuksellinen pääministeri. WSOY 2024. 

Jostain syystä halusin lukea kaksi kirjaa Sanna Marinista. Kumpaisenkaan kirjan kirjoittamiseen kirjan päähenkilö ei ole osallistunut. Vuorikosken kirja on kirjoitettu journalistin ammattitaidolla ja otteella. Se dokumentoi tarkasti ja neutraalisti Marinin uran lapsuudesta pääministeriyteen ja nykyiseen kansainväliseen rooliin. Kirjassa ei ole juurikaan yllätyksiä, jos aihetta on seurannut mediasta. Mieleen jäi lopun pohdinta siitä, kuinka pitkään Marinilla on annettavaa nykyisessä roolissaan kansainvälisenä puhujana.

nurmi

Lauri Nurmi: Kapinoivan esikuvan tie huipulle. Into 2024. 

Lauri Nurmi kirjoittaa samasta aiheesta tarjoten Marinista hieman Vuorikoskea vallanhimoisemman kuvan. Tästä kirjasta julkisuuteen taisivat nousta Marinin ja Niinistön ristiriidat ja toisaalta Marinin kielenkäyttö ja käyttäytyminen.

maliranta

Mika Maliranta: Pinnan alta – miksi edessämme on vahvan talouskasvun aika? Docendo 2024

Kasvun puute on tunnettu ongelma Suomessa. Maliranta käy tiedemiehen tarkkuudella ja järjestelmällisyydellä läpi Suomen tilannetta päätyen hyvinkin optimistiseen kirjan nimessäkin esiintyvään lopputulemaan. Kirja on kirjoitettu tieteellisellä kurinalaisuudella, mm. lähdeviittaukset ovat tarkkoja.

murto

Risto Murto: Miksi Suomi pysähtyi? Suuntaviivoja uuteen talouskasvuun. Otava 2023

Kirja on jatkoa Murron pari vuotta sitten ilmestuneelle väestökehitystä käsittelevälle kirjalle pureutuen talouskasvun edellytyksiin. Keskeisenä tekijänä Suomen pysähtymiselle on tuottavuuden heikko kehitys. Emme enää ole mallimaa koulutuksen, tutkimuksen ja investointien alueella.  Kirja on kirjoitettu niin, että teema avautuu hyvin suurelle yleisölle.

ratia

Lauri Ratia-Harri Saukkomaa: Pelastaja. Kuinka kriisiyritys nostetaan kuoleman kuilusta. Otava 2024. 

Kirja Lauri Ratian elämästä ja urasta. Kirjaa jäsentää hänen työskentelynsä kolmen kriisiyrityksen pelastamiseksi: Turun telakan, Talvivaaren kaivoksen ja Stockmannin. Kirjasta jää mieleen ensinnäkin se, että Ratia työskenteli näissä merkittävissä tehtävissä huomattavan korkeassa iässä, eli 67-75 vuotiaana. Toinen mieleen jäävät asia on energia ja fokus. Energia näkyy jatkuvana liikkeessä olemisena ja fokus työskentelymetodina: ongelma pilkitaan osiin, asetetaan tavoitteet ja muodostetaan hankkeet tavoitteisiin pääsemiseksi. Jää mieleen myös se, kuinka Ratia halusi osallistua ”oikeisiin töihin” Stokkalla, eli toimi myyjänä Hulluilla Päivillä.

junkkari

Marko Junkkari: Vallan linnakkeen viimeinen taisto – kertomus vakuutusjätti Pohjolan lopusta. Otava 2024.

Kirja Suomen finanssimaailman järjestelyistä. Mieleen jää ehkä suurimpana asiana se, kuinka ei niin kauan aikaa sitten valta oli Suomessa jakautuneena muutamalle keskeisellä talouselämän hahmolle, jotka sopivat johtajapaikoista saunan lauteilla ja metsästysreissuilla. Hyvä hallinto, läpinäkyvyys ja vastuullisuus ovatkin kohtalaisen uusia asioita. Hyvä mukaansatempaava kirja!

hautala

Mikko Hautala: Sotaa ja rauhaa. Venäjä, Yhdysvallat ja Suomi uuden suurvaltakilpailun aikakaudella. Otava 2024.

Moskovassa Suomen suurlähettiläänä toimineen Hautalan kirja Venäjästä, Yhdysvalloista sekä uudesta maailmanpoliittisesta asetelmasta. Jos Venäjä-kirjat noin yleisesti hieman toistavat samaa levyä niin tämä kirja yllättää positiivisesti. Hautala kykenee arvioimaan turvallisuus- ja maailmanpolitiikan kehitystä nimenomaan Suomen näkökulmasta. Näkemykset eivät välttämättä ole rauhoittavia. Kirja oli mielenkiintoinen myös siksi, että se antoi kuvan siitä, miten ja millä pelisäännöillä diplomatia toimii.

parmakoski

Krista Pärmäkoski – Laura Arffman. Avoin, Gummerus 2024. 

Väliin yksi urheilijaelämäkerta. Muille urheilijatarinoille tuttu elämänkaari lapsuudenkodista maajoukkueeseen. Mitä jää mieleen on urheilijoiden älytön matkustaminen ympäri maailmaa, herkkä ilmapiiri maajoukkueessa ja huippu-urheilijan elämän vaativuus myös mielen haavoittuvuuden näkökulmasta.

cervenka

Andreas Cervenka: Ahne Ruotsi – kuinka kansankodista tuli superrikkaiden paratiisi. Gummerus 2024. 

Tässä ehkä vähän populaarissa kirjassa tuodaan esiin, kuinka hyvin rikkaiden ihmisten määrä on Ruotsissa lisääntynyt voimakkaasti. Tähän liittyy esimerkiksi asuntojen hintojen nousu, perintö- ja lahjaveron poistaminen merkittävien uusien yritysten synty ja kasvu (Spotify ja Klarna esim), sekä pikavippikulttuuri. Myös entiset ruotsalaiset poliitikot ovat vaurastuneet merkittävästi.

moisala

Mona Moisala: Tyhmä työelämä. Kuinka pelastaa ajatustyöläisen aivot. Otava 2024. 

Ajankohtainen kirja, jossa käsitellään palautumista aivotyöstä, keskittymiskykyä, tunnetaitoja ja erilaisuutta. Kirja sopii luettavaksi laajalle kohderyhmälle: ajatustyöntekijälle, esihenkilölle sekä johtajille. Kirja on napakka mennen suoraan asiaan ilman laajaa taustoitusta. Tiedettä on kirjassa sopivasti ja konkreettiset esimerkit kirjoittajan omasta elämästä tai työurasta varmistavat viestin perillemenoa. Laajempi esittely täällä.

 

Syksyllä 2023 luettuja kirjoja

En ole vähään aikaan jaksanut kirjoitella laajempia kirjaesittelyjä. Lukemisharrastusta olen silti pitänyt yllä. Iltarutiineihin kuuluu noin tunnin lukeminen ennen nukahtamista. Voidaan puhua jopa tavasta. Ja niitä hyviä tapojahan pitäisi pystyä luomaan. Tässä postauksessa esittelen muutamia viime aikoina luettuja kirjoja.

karjula

Lari Karjulan kirja ajankohtaisesta aiheesta, eli työuupumuksesta ja siitä miten sitä voi ehkäistä johtamisella ja työpaikan toimenpiteillä yhdessä kumppaneiden kanssa. Kirjan näkökulma on enemmän käytännönläheinen (yksilöihin ja tiimeihin liittyvä) kuin Johtajan työkykykirjassa. Toki myös rajatumpi näkökulma, eli henkinen jaksaminen. Lari ammentaa paljon käytännön työstä ja kokemuksistaan.  Hyvä ja sujuvasti kirjoitettu kirja esimerkkeineen.

kyro

Tuomas Kyrön kirja Ukrainassa taistelevasta suomalaisesta Aleksista. Näitä tarinoita on nyt jonkin verran ollut mediassakin. Aleksi on ollut muukalaislegioonassa ja on ammattisotilas. Sodasta haetaan merkityksellisyyttä, lähtemistä helpottavat löyhät siteet työelämään ja perheeseen. Sotiminen on ammatti ja työ joka hoidetaan hyvin ja josta ollaan ylpeitä. Sota on julmaa ja arvaamatonta. Kyrö haastatteli Aleksia Kiovassa ja Suomessa. Hyvä kirja.

mustaluoto

Kirja kertoo suomalaisista sotilaista Afganistanissa. Aihe, joka ei hirveästi ole julkisuudessa ollut esillä. Kirjan erikoisuus on se, että se kertoo tapahtumista neljän eri sotilaan näkökulmasta vuoron perään. Tapahtumat tulevat siten käsitellyksi moneen kertaan. Mielenkiintoisesti painotukset ovat eri henkilöiden kertomuksissa hyvin erilaisia. Kirjassa kerrotaan sotilaiden varusteista, arjesta ja taisteluista. Monenkertainen käsittely alkaa jossakin kohden puuduttaa. Kohtalaisen hyvä kirja.

mansikka

Heikki Mansikan kirja oli syksyn toinen erinomainen kirja. Mansikka kertoo oman työuransa miten hän on armeijassa, päätyy lento-RUK:hon ja ilmavoimien lentäjäksi lentämään Horneteilla Suomessa ja kansainvälisissä harjoituksissa. Samaistuin Kadettikouluun liittyvien kokemusten osalta. Kirjassa väännetään rautalangasta lentämiseen ja hävittäjiin liittyviä asioita. Lukiessa lähes tuntee G-voimat. Yksi pikantti yksityiskohta oli se, kun Mansikka kertoi, että osalla Ilmavoimien lentäjistä oli kalustonaan Drakenit ja toisilla MIG:it. Kalusto jakoi henkilöstön kahtia ja eripura oli valtaisaa. Todella hyvä kirja.

immonen

Helena Immonen on tuottelias kirjailija ja tämä on kolmas osa ”Kettu-sarjaa”. Valitettavan ajankohtainen turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi. Kirja oli taattua laatua ja mukaansatempaava. Henkilöt alkavat olla tuttuja. Nyt tapahtumat keskittyvät pohjoiseen ja Huippuvuorolle. Loppuratkaisu ehkä vähän nopea ja pliisu. Jatkoa varmasti seuraa. Arvio kasi puoli.

hernesniemi

Syksyn toinen helmi. Juha Hernesniemi (1947-2023) oli kuuluisa suomalainen neurokirurgi, joka teki merkittävän kansainvälisen uran. Tässä kirjassa käydään hämmästyttävällä tarkkuudella läpi elämä ja työura. Yhä uudestaan Hernesniemi avaa potilaidensa kallon ja tekee leikkaustoimenpiteitä. Potilaat parenevat ja joskus kuolevat. Epäonnistuneita leikkauksia tulee. Hernesniemestä saa työteliään, kunnianhimoisen mutta nöyrän vaikutelman. Kirjassa kuvataan myös tiedemaailman kiemuroita sen sairaaloiden byrokratiaa. Erinomainen kirja.

jarvinen

Petteri Järvinen on kirjoittanut noin 35 tietokirjaa, joka on kunnioitettava saavutus. Tämä kirja tuli markkinoille sopivasti nykyisen tekoälyhypen aikaan. Kirjan alussa on tietotekniikan historiaa, joka oli tuttua nuoruudestani. Sitä oli mukava lukea. Sitten käytiin läpi melko tuttuja tekoälyyn liittyviä ajankohtaisia teemoja. Välillä uppoudutaan melko syvälle tieteen historiaan. Kirjan fokus hajoaa hieman. Mukava yleiskirja.

wahlroos

Björn Wahlroosin muistelmien toinen osa. Hyvin kirjoitettu kirja, jaettu pieniin jaksoihin. Wahlroos tunnetaan erityisesti finanssimaailmaan liittyvien yritysjärjestelyjen voitokkaana osapuolena. Kirjassa tulee kuitenkin hyvin esiin, kuinka laajasti hän on finanssialan lisäksi ollut mukana muidenkin toimialojen yritysjärjestelyissä. Peuroja, hirviä ja fasaaneja metsästetään yrityskauppojen tekemisen lomassa. Kirja on hyvä teos taloushistoriankin näkökulmasta. Hyvä kirja, vielä on yksi osa muistelmia tulossa.

Urheilun opit työelämää varten

Jannersee-Triathlon

Kesällä tuli liikuttua ja mietittyä myös liikunnan ja urheilun laajempia merkityksiä ja yhtymäkohtia muuhun elämään, erityisesti työelämään. Liikunta on tunnetusti tärkeää työkyvyn kannalta. Mutta mitä muuta liikunnasta ja urheilusta voi oppia työelämän näkökulmasta? Pohdin tätä seuraavassa kahden itselleni tutun lajin, eli suunnistuksen ja triathlonin näkökulmasta.

Moni sanoo triathlonista, että voisi harrastaa sitä muuten, mutta ei osaa uida. No, uimaan voi opetella ja ottaa vaikka valmentajana avuksi. Yhteys työelämään on, että uusia taitoja voi oppia ja opetella kaiken ikäisenä.

Toinen triathloniin liittyvä varauma on, että se on valtavan vaativaa, koska usein mielikuva lajista syntyy täysmatkan näkökulmasta, jossa uidaan 3,8 km, pyöräillään 180 km ja juostaan maraton päälle. Triathlonia voi kuitenkin harrastaa puolimatkalla tai neljännesmatkalla ja kisoissa on vielä tätäkin lyhyempiä sprinttimatkoja. Oppi työelämän kannalta on, että jokaiselle löytyy sopiva työ, kun sen asettamat vaatimukset mitoitetaan työntekijälle sopivaksi.

Jos käännetään katse suunnistukseen, epäilys sen aloittamiseen liittyy usein siihen, että ”minulla ei ole suuntavaistoa”. Oikean suunnan varmistamiseksi suunnistuksessa on kuitenkin käytössä apuväline, kompassi. Yhteys työelämään on, että työssä käytettävät apuvälineet tehostavat työtä, muuttavat sitä turvallisemmaksi tai tekevät sen mahdolliseksi esimerkiksi osatyökykyiselle.

Toinen apuväline suunnistuksessa on kartta. Suunnistuksessa suorituksen perusmalli on se, että kartasta katsotaan seuraava rastiväli, tehdään suunnitelma siitä, miten väli edetään ja sitten toteutetaan se. Malli on sovitettavissa työelämään, vaikka projektityöhön tai strategisempaankin työskentelyyn tai jopa työuran suunnitteluun.

Työurien pidentäminen on tunnetusti tärkeä tavoite. Vaativia urheilusuorituksia tehdään hyvinkin korkealla iällä. Japanilainen Hiromu Idana suoritti vuonna 2020 triathlonin täysmatkan Havaijilla 85-vuotiaana. Suunnistuksessa suomalaisissakin kilpailuissa 70-vuotiaiden sarjassa on vielä runsaasti osallistujia. Potentiaalia pitkiin työuriinkin siten on.

Suunnistus tarjoaa myös hyvän esimerkin siitä, miten vaatimukset pitää suhteuttaa ikään. Nuorissa ikäluokissa radat ovat lyhyitä ja helppoja, jotta lajiin pääsee hyvin kiinni. Iän karttuessa radat pitenevät ja tulevat vaativammiksi. Myöhemmin vanhemmissa ikäluokissa radat ovat suunnistustaidollisesti vaativia, mutta juostavan matkan pituus alkaa taas lyhentyä ja ovat lopulta samanmittaisia lastenratojen kanssa.

Samalla tavalla työelämässä tulisi varmistua, että työuran alussa työtehtävät tarjoavat onnistumisen kokemuksia ja turvallisuuden tunnetta. Myöhemmällä iällä fyysinen työkyky voi edellyttää työtahdin tai työtehtävien keventämistä, mutta taidot ovat tallella vaativiinkin työtehtäviin!

Urheilussa on viisasta hillitä vauhtia, sillä tunnetusti matka ei tapa vaan vauhti. Urheilusuorituksessa elimistöön kertyy maitohappoa ja jos sitä kertyy liikaa, vauhti hiipuu ja matkanteko voi jopa loppua kokonaan. Väsyneenä suunnistuksessa sattuu helpommin virheitä. Samalla tavalla työelämässä liika työtahti uuvuttaa ja väsynyt tekee myös enemmän virheitä.

Urheiluun kuuluu myös suoritusten analyyttinen tarkastelu jälkeenpäin. Suunnistajat miettivät, olisiko jonkun rastivälin voinut edetä nopeammin toisella suunnitelmalla ja pohtivat, miksi tuli tehtyä virhe, kun rasti ei löytynyt heti. Triathlonissa on tapana julkaista kisaraportteja siitä, miten suoritus sujui ja miten energia riitti.

Työelämässä ”retroilu” kuulu ketteriin menetelmiin ja erilaiset debriefingit kuuluvat niin hävittäjälentäjien kuin terveydenhuollon ammattilaisten työprosesseihin.

Työelämässä on viime aikoina korostettu palautumisen näkökulmaa. Palautuminen jos mikä on urheiluun liittyvä käsite. Urheilijoiden täytyy palautua, jotta jaksaa tehdä laadukkaita harjoituksia ja jotta suorituskyky on kilpailussa korkealla tasolla.

Urheilu on myös yhteisöllistä omien joukkuetovereiden tai muiden osallistujien kannustamista. Se on myös yhdenvertaista, kun samassa metsässä tai triathlonkisassa etenee maailmanmestari ja lajin harrastaja, eri ikäiset, eri sukupuolta olevat ja eri kuntoiset.

Näyttää siltä, että urheilusta voi saada paljonkin vinkkejä työelämään, työurien suunnitteluun ja työurien pidentämiseen!

Viime aikoina luettuja kirjoja

Olen ollut viime aikoina vähän saamaton kirjoittamaan kirjaesittelyjä. Johtuu ehkä oman kirjan kirjoittamiseen liittyvästä kirjoitusväsymyksestä. Seuraavassa kuitenkin pienet kommentit kirjoista, joita olen viime aikoina lukenut. Parikin ammatillista kirjaa on vielä odottamassa hieman laajempaa esittelyä, eli niihin vielä palataan.

koivisto

Mauno Koivisto: Venäjän idea. Tammi 2022. 

Venäjän hyökkäyssodan vuoksi uudelleen valitettavan ajankohtaiseksi noussut kirja, joka kertoo kattavasti Venäjän historiasta. Osoittaa, kuinka Venäjä on kautta historiansa pyrkinyt laajentumaan ja taustalla olevia syitä ovat olleet arvokkaan maan vapauttaminen, uskonnon levittäminen ja slaavien vallan lisääminen sekä keskittäminen. Kirja höystyy Koiviston henkilökohtaisilla kokemuksilla venäläisten kanssa. Kirjaa lukiessani jäin miettimään, kuinka lukenut Koivisto olikaan. Erittäin hyvä ja kompakti teos Venäjän historiasta. Muistuipa kirjaa lukiessa mieleen sekin, kun näin Mauno Koiviston 1990-luvulla Töölön Urheiluhallin kahvilassa. Hän oli matkalla pukukoppiin hikisenä lentopallovarusteet päällä.

lauren

Anna-Leena Lauren: Samettidiktatuuri. Teos 2021.

Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin kirjeenvaihtajan kirja Venäjästä ei lähde liikkeelle satojen vuosien historiakatsauksella, kuten niin monet Venäjää käsittelevät teokset. Kirja käsittelee Venäjän yhteiskuntaa ja kansan arkea ja erottautuu tässäkin mielessä useista kirjoista, joissa käsitellään eliittejä ja Venäjän geopoliittisia intressejä. Kirjan otsikko viittaa siihen, että Putinin Venäjä on autoritaarinen yhteiskunta, ei niinkään totalitaarinen valtio, kuten Neuvostoliitto oli. Kirjassa esitetään hauskasti kirjan kirjoittajan arjen tilanteita ja sattumuksia venäläisten kanssa. Kaiken kaikkiaan hieno vähän erilainen kirja Venäjästä. Sain muuten vinkin tähän kirjaan Futucast-podcastista, jossa vieraana ollut René Nyberg mainitsi teoksen.

giles

Keir Gilles: Venäjän sota kaikkia vastaan. Docendo 2023.  

Olen aikaisemmin lukenut samalta kirjoittajalta kirjan Moskovan opit: Mikä saa Venäjän vastustamaan länttä? (ks. esittelyni). Tässä kirjassa on paljon samaa kuin tuossa edellisessä kirjassa, mutta painopiste on moninaisessa hybridivaikuttamisessa. Kirjan perusviesti on se, että Venäjä on vuosia käynyt salaista sotaa länttä vastaan ja se tulee jatkumaan Ukrainan sodan lopputuloksesta huolimatta. Kirja on ihan hyvä näkökulma teemaan, mutta tosiaan toistoa em. kirjaan ja muihinkin esityksiin on.

vares

Vesa Vares: Kuolema kasarmilla. Crime Time 2022. 

Niinisalon varuskuntaan sijoittuva rikosmysteeri. Koska olen ollut Niinisalossa varusmiespalveluksessa suurin piirtein samaan aikaan kuin mihin kirjan tarina ajoittuu, pitihän kirja lukea. Lukeminen olikin mielenkiintoista kun tapahtumapaikat Pohjankangas, varuskunta-alue ja Kankaanpään kaupunki olivat hyvin tuttuja ja tapahtumat oli helppo sijoittaa näihin muistikuviin. Valitettavasti kirja itsessään oli pettymys. Kaiken maailman armeijakliseet tuntuivat väsyneiltä ja lisäksi juoni eteni puuroisesti tarpeettomia detaljeja viljellen. Mutta kyseessä siis murhamysteeri armeijakontekstissa.

harakka

Timo Harakka: Datakapitalismi kriisien maailmassa. Siltala 2023. 

Timo Harakka toimi Marinin hallituksessa liikenne ja viestintäministerinä ja tämä kirja on syntynyt työn ohella, jota voi pitää jonkinlaisena saavutuksena sinällään. Kirja kertoo datan merkityksestä nykyaikaissa yhteiskunnissa ja liiketoiminnassa. Kirjassa käsittellään muun muassa tietosuojaa: esiin tulee Kiinan totalitaarinen valtiojohtoinen kansalaisten kontrolliin pohjaava malli, yhdysvaltalainen liberaali markkinataloutta tukeva malli ja Euroopan yksilön oikeuksia korostava malli (GDPR). Paljon tilaa kirjassa saa myös digijättien (Google, Apple, Facebook jne.) toiminta. Kirja on kattava ja yleistajuinen esitys aiheesta. Kirjoittajan tausta huomioiden teoksella on tavanomaista suurempi mahdollisuus päätyä päättäjien luettavaksi, joka on hyvä asia.

mellonen

Atte ja Karoliina Mellanen: Hyvät, pahat ja milleniaalit. Atena Kustannus 2020. 

Tämän kirjan luin kirjoittaessani omaa kirjaani. Keskustelu eri sukupolvista työelämässä on yksi keskeinen osa ajankohtaista työelämäkeskustelua. Tässä kirjassa syvennytään milleniaaleihin, joiksi katsotaan 1980-2000 syntyneet ikäluokat. Kirjassa käsitellään, minkälaisia työelämään liittyviä odotuksia milleniaaleilla on, mitä he odottavat johtamiselta ja mitkä ovat heille tärkeitä sukupolvikokemuksia. Lisäksi kirja käsittelee työkykyä ja työssä jaksamista. Tämä viimeksi mainittu teema onkin yksi kirjan vahvuuksista. Ikäänkuin kirjan sivujuonteena kirjoittajilla on paljon sanottavaa työkyvystä ja sen johtamisesta. Kirja välttää kliseet ja monia tätä teemaa käsitteleviä kirjoituksia vaivaavan pinnallisuuden.

Kattava kirja korona-ajasta

korona

Korona-ajan vaikutuksista työelämään, työhyvinvointiin ja työkykyyn on julkaistu tutkimuksia muun muassa Tilastokeskuksen, Työterveyslaitoksen ja Työ- ja elinkeinoministeriön toimesta. Erilaisia kirjoituksia korona-ajan vauhdittamista muutoksista, kuten erityisesti hybridityöstä, on julkaistu paljon ja  keskustelu jatkuu edelleen.

Keväällä 2023 julkaistu Anne Mäkikankaan ja Pasi Pyöriän toimittama teos on monipuolinen ja laaja-alainen tutkijoiden kirjoittama artikkelikokoelma korona-ajasta ja sen vaikutuksista suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan.

Teoksen monipuolisuutta kuvastavat nämä nostot kirjan artikkeleiden teemoista:

  • sosiaalisten viestintäteknologioiden käyttö korona-ajan työelämässä
  • suorittavan työn tekijät korona-aikana
  • virtuaalitapahtumat esittävän taiteen pelastajana koronapandemiassa
  • sukupuolinäkökulmia korona-aikaan
  • syömisen, arjen ja elämänarvojen muutokset korona-aikana
  • luonnossa ulkoilun merkitys korona-aikana
  • arjen organisointi lapsiperheissä
  • yliopisto-opiskelijoiden opiskelu-uupumus ja -into
  • työhyvinvointi ja etätyö
  • työn muotoilu etätyössä
  • rajoja ylittävä verkostoyhteistyö

Työelämäkeskustelu korona-aikana painottui voimakkaasti tietotyöhön ja etätyöhön. Siksi on myönteistä, että kirjassa käsitellään myös suorittavaa työtä. Koska työkyvyn ja palautumisen kannalta muukin elämänpiiri kuin työelämä on merkityksellistä, on hyvä, että kirjassa käsitellään myös arjen organisointia sekä sukupuolten väliseen työnjakoon liittyviä näkökulmia.

Mitkä ovat kirjan keskeisiä johtopäätöksiä ja tutkimustuloksia?

1) Suomalaisen palkkatyön laatu säilyi korona-ajasta huolimatta vakaana, joskin eriytymistä voidaan havaita toimialojen, sosiekonomisen aseman, sukupuolen ja työsuhteen tyypin mukaan.

2) Osa etätyöntekijöistä koki lisääntyneen etätyön tervetulleena muutoksena, osalle uudet työnteon tavat aiheuttivat kasvavaa stressiä ja kuormitusta.

3) Vuosien 2020-2021 uutisointi keskittyi asiantuntijatyöhön ja etätyöhön kun taas suorittavaan työhön liittyvät tartuntariskit ja epämukavat suojavälineet jäivät vähemmälle huomiolle.

4) Tapahtumatalouden osalta havaittiin, että virtuaalitapahtumista ei ole läsnäolotapahtumien korvaajiksi, mutta korona-aika aikaansai myös kulttuurialalla digiloikan.

5)  Korona-aika syvensi työnjaon sukupuolittunutta eriarvoisuutta ja kasvatti hoiva-alan ammattilaisten taakkaa.

6) Korona-aika herkisti ihmisiä (ainakin väliaikaisesti) arvioimaan elämänarvojaan ja tulevaisuuttaan sekä pohtimaan länsimaisen elämäntyylin mielekkyyttä.

7) Korona-aikana luonnossa liikkuminen yleistyi.

8) Etenkin lapsiperheissä jouduttiin neuvottelemaan uudestaan työn ja vapaa-ajan rajoista koronan sekoittaessa koulunkäynnin ja ansiotyön rytmittävän arjen.

9) Opiskelijoiden opiskelu-uupumus lisääntyi ja opiskeluinto väheni.

10) Yliopisto-opettajien tilanne näyttäyi varsin myönteisenä korona-aikana, joskin pienellä osalla työhyvinvointi huononi.

11) Työn muotoilulla monipaikkaista asiantuntijatyötä voidaan kehittää hyvinvointia ja tuottavuutta tukevaksi.

12) Virtuaalinen yhteistyö antaa monia mahdollisuuksia; yhteisen tilan ja kasvokkain kohtaamisen puute eivät ole välttämättä esteitä onnistuneelle yhteistyölle.

13) Korona-aika kiihdytti työelämän digitalisaatiota mutta samalla se on syventänyt työntekijäryhmien digitaalisia kuiluja. Työelämässä on syntynyt uusi jakolinja lähi-, etä- ja hybridityötä tekevien välille. ”Telesiirtymä” voi helpottaa joitakin työntekijäryhmiä kilpailemaan parhaista työpaikoista. Samalla se voi laajentaa ja kiristää globaalia työpaikkakilpailua.

Teoksessa olisi ollut mielenkiintoista esittää kuviona koronaepidemian vaiheita ja erilaisia politiikkatoimenpiteitä (mm. eri asteiset etätyösuositukset). Näin kirjan artikkeleiden aineiston keruut olisivat saaneet kontekstia siitä, minkälaisessa tilanteessa aineistot on kerätty.

Kaiken kaikkiaan kirja on kattava ja tervetullut lisä korona-aikaa ja sen vaikutuksia koskevaan tutkimuskirjallisuuteen. Sen vahvuus on näkökulmien monipuolisuus.

Huomio kiinnittyy nyt korona-ajan pidempiaikaisiin vaikutuksiin liittyen terveyteen ja terveyskäyttäytymiseen sekä työkykyyn. Näistä saanemme tietoa esimerkiksi kun THL:n Terve Suomi-tutkimus valmistuu.

Myöskään lisääntyneen hybridityön aiheuttama ”uusi normaali” ei ole vielä asettunut kohdilleen. Näistä hyviä pohdintoja ovat esittäneet mm. Tomi Lantto pohtiessaan Kutistuvan toimiston ongelmia ja Juha Kostiainen kirjoituksessaan Toimistokäyttäjään pitää suhtautua kuten kauppakeskuksen tai hotellin asiakkaaseen.

Anne Mäkikangas ja Pasi Pyöriä (2023): Koronaepidemia, työ ja yhteskunta. Gaudeamus. 

Hieno kirja johtamisopeista Suomessa

Seeck

Onnistuin vihdoin lukemaan jo pitkään listoillani olleen Hannele Seeckin kirjan johtamisopeista Suomessa. Kirja on laaja, paperiversiona 439 sivua ja se on kirjoitettu tiukan tieteellisellä tyylillä tarkkoine lähdeviitteineen. Kirja on julkaistu alunperin vuonna 2008, mutta lukemani uusintapainos oli vuodelta 2021. Kyseessä oli peräti kuudes uusintapainos! Seuraavassa vähän esittelyä ja heränneitä ajatuksia.

Kirjassa esitellään johtamisoppien kehitystä ja maailmalla ja Suomessa. Kustakin opista esitellään keskeinen idea, oppia ajaneet keskeiset henkilöt sekä myös kritiikki. Lisäksi tarkastellaan, missä vaiheessa oppi tuli Suomeen. Suomen osalta eritellään hienosti kansallisia instituutioita ja niiden rooleja, kuten Työterveyslaitosta ja johtamisen koulutusorganisaatioita ja konsulttifirmoja.

Kirjassa esiteltyen johtamisoppien päälinjat ovat tieteellinen liikkeenjohto, ihmissuhdekoulukunta, rakenneteoriat, organisaatiokulttuuri ja innovaatioteoriat. Jokaisen johtamisopin ytimessä on paradigma, joka sisältää näkemyksen organisaatiosta, työntekijästä ja erityisesti siitä ongelmasta, joka organisaation tulisi ratkaista. Paradigman vaikutusajaksi hahmotellaan noin 20-30 vuotta.

Tieteellisen liikkeenjohdon perusongelma oli poistaa tuotannon järjestämiseen liittyvät ongelmat tehokkaan rationalisoinnin avulla. Tärkeää oli työn suunnittelun ja suorituksen erottaminen, ositetun työprosessin koordinoiminen, aikatutkimukset ja suorituspalkkausjärjestelmä. Keskeistä oli löytää paras tapa johtaa työntekijöitä ja organisoida työtehtävät.

Ihmissuhdekoulukunta etsi ratkaisuja työn yksitoikkoisuuteen, poissaoloihin ja suureen vaihtuvuuteen, konflikteihin sekä alhaiseen työmoraaliin, joiden nähtiin vaikuttavan negatiivisesti yrityksen tuottavuuteen. Rationalisointi uhkasi työntekijöiden hyvinvointia. Ihmissuhdekoulukunta pyrki laajentamaan ja rikastamaan työntekijöiden työnkuvaa.

Rakenneteoriat kiinnittivät huomiota erityisesti organisaation rakenteen, teknologian, tuotannon ja toimintaympäristön yhteensopimattomuuteen. Konfliktit syntyvät rakenteiden ja rakennemuutosten tuloksena. Työntekijöitä katsottiin ohjaavan ammatilliset päämäärät ja normit.

Kulttuuriteoriat näkevät, että konfliktit osoittavat organisatoristen arvojen ja yksilöllisten arvojen tai eri kulttuurien yhteentörmäyksen. Työntekijöitä ohjaa tarve kuulua johonkin. Työntekijöillä on muitakin tarpeita kuin palkka, esimerkiksi tarve sitoutua.

Innovaatioteorioissa nähdään, että kiristyvän kilpailun vuoksi ja kilpailukyvyn säilyttämiseksi on jatkuvasti parannettava toimintaa ja tuotava markkinoille uusia tuotteita ja palveluja. Siksi työntekijöillä on tarve uudistua jatkuvasti ja työntekijöillä on palkan lisäksi halu käyttää tietämystä ja luovaa potentiaalia.

Kiinnostava näkemys kirjassa on se, että eri paradigmat ovat kohdistuneet tyypillisesti eri osiin organisaatiossa. Tieteellinen liikkeenjohto kohdistui erityisesti tuotantoon, ihmissuhdekoulukunta henkilöstöön, rakenne-teoriat ovat tarjonneet työkaluja johdon käyttöön. Kulttuuriteoriat ovat liittyneet tyypillisesti myyntiin ja markkinointiin (esimerkiksi asiakaskeskeisyyden  muodossa) ja innovaatioteoriat ovat luonnollisesti liittyneet tutkimus- ja kehitystoimintaan. Voidaan hyvin nähdä, että sen lisäksi, että oppien soveltaminen on jättänyt jälkensä myös organisaatioiden funktioiden perustuksiin: johdon vasara on esimerkiksi organisaation rakenteiden muuttaminen ja HR on ”people”. Organisaatioiden näkökulmasta erityisen mielenkiintoinen ajatus on se, miten yrityksen kulttuurissa yhdistyvät eri johtamisten paradigmat ja minkälaisia konflikteja se aiheuttaa.

Yksi kirjan ajatuksista on, että johtamisopeissa kiertävät eri aikoina samat perusteemat. Nykypäivän keskustelussa esimerkiksi ihmissuhdekoulukunnan opeilla on vahva paino, samoin kulttuuriteorioilla ja innovaatioita tietenkin pyritään saamaan aikaan. Itseohjautuvan organisaation rakentaminen edellyttää myös rakenteiden hiomista. Tieteellinen liikkeenjohto esiintyy ehkä nykykeskustelussa eräänlaisena sylkykuppina ihmiskäsityksineen, mutta toki pyrimme ”työn sujuvuuteen”.

Yksi kiinnostava kappale kirjassa käsittelee työhyvinvoinnin ja työterveyden paradigmaa Suomessa. Seeck kutsuu sitä ”hyvinvointijohtamiseksi”. Sen lähtökohdaksi nähdään yhteiskunnalliset kysymykset, joiden nähtiin vaikuttavan työn ja työelämän tuottavuuteen. Yhteiskunnallisia kysymyksiä ovat mm. työurien pidentäminen sekä työhyvinvoinnin ja työterveyden korostuminen ja tätä kautta myös  työkyvyttömyyteen liittyvien kustannusten hallinta. Trendiin ovat tarttuneet myös konsultit ja terveysalan toimijat, kuten suuret lääkärikeskukset ja tietenkin myös eläkevakuuttajat.

Kirjassa pohditaan kiinnostavasti myös valtiovallan roolia johtamisoppien kehittäjänä Suomessa. Tässä tulee esiin, että oikeistolaisesti painottunut aikakausi korostaa rationaalista johtamismallia ja vasemmistolainen suhdanne normatiivista johtamismallia. Pääministeri Juha Sipilän prosessikaaviot taitavat tarjota tästä kaikkein kuvaavimman esimerkin. Kiinnostavasti tuodaan esiin, että hyvinvointia korostavat normatiiviset organisaatio- ja johtamisopit nousivat hallitusohjelmissa esiin vasta 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla. Hyvinvointivaltiohan kehittyi jo aikaisemmin. Saman diskursiivinen viive on muistaakseni havaittu muissakin tutkimuksissa.

Kiinnostavaa sisältöä on myös johtamisoppien syntyprosessin erittely. Johtamismuotien luojat lanseeraavat uusia johtamismuoteja ja tämän jälkeen joukkoviestimet, konsulttiyritykset, liikkeenjohtoa opettavat koulut ja sekä gurut ylläpitävät johtamismuotien tarjontaa. Yrityksen sosio-psykologiset ja teknillistaloudelliset asenteet vaikuttavat siihen, minkälaista johtamisoppia organisaatio tarvitsee.

Suomea koskeva Seeckin keskeinen havainto on se, että Suomessa ei ole kehitettu omaleimaisia johtamisoppeja, vaan ne ovat olleet tuontitavaraa. Lisäksi opit ovat rantautuneet Suomeen viiveellä. Suomessa on johdettu erityisesti rationaalisiin johtamisoppeihin pohjautuen. Ihmissuhdekoulukunnan opit eivät ole painottuneet niin voimakkaasti. Suomalainen johtaminen on kehittynyt pitkään tieteellisen liikkeenjohdon oppien perusteella, myös armeijan johtamisopeilla on ollut suuri vaikutus. Lisäksi taustalla on vaikuttanut luterilainen etiikka.

Kaiken kaikkiaan kirja sisälsi paljon tuttujakin asioita, mutta ihailtavan hienoon ja hallittuun pakettiin laitettuna.  Teos osoittaa terävästi, miten se, mitä ongelmaa työelämässä yritetään ratkaista, heijastuu sovellettavaan johtamisoppiin. Kirjassa oli monta tässä esittelemättä jäänyttä kiinnostavaa näkökulmaa. Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille johtamisopeista ja organisaatioiden toiminnasta kiinnostuneille.

Hannele Seeck 2021. Johtamisopit Suomessa. Taylorismista innovaatioteorioihin. Gaudeamus, Helsinki. 

Hyvä kirja poliittisesta polarisaatiosta Suomessa

arttu

Yhteiskuntien polarisoituminen on ajankohtainen yhteiskunnallinen teema. Se liittyy esimerkiksi ”trumpismiin” Yhdysvalloissa sekä Venäjän poliittiseen vaikuttamiseen länsimaissa, sosiaaliseen mediaan ja sen aiheuttamaan ”kuplaantumiseen”, kaupungistumiseen ja keskusta-periferia-jakolinjan korostumiseen ja ”identiteettipolitiikan” nousuun. Polarisaation kanssa käy usein käsi kädessä populismi, jota suomalaisessa poliittisessa ympäristössä on edustanut erityisesti Perussuomalaisten nousu ja pienemmässä mittakaavassa Liike Nyt-puolue.

Olen viime vuosina lukenut joitakin kirjoja näistä kaikista teemoista ja kirjoittanut niistä esittelyjä tähän blogiin. Polarisaatio tietenkin on luonnostaan yksi keskeinen  yhteiskuntatieteilijää kiinnostava teema. Siksi tartuin Arttu Saarisen vuonna 2022 julkaistuun kirjaan innolla.

Kirja on hyvin tarkkaan 200 sivuinen tietokirja, jossa on laaja lähteistö. Kirjaa varten on tehty poliittisten vaikuttajien haastatteluja eri puolueista. Haastatteluista esitetään sitaatteja. Lisäksi kirjassa on eri tutkijoiden kirjoittamia tieto- ja näkökulmalaatikoita. Vaikka kirjassa on vahva ”tieteellisen kirjoittamisen” tyyli laajoine lähteineen, kirja on todella sujuvasti kirjoitettu ja helposti luettava.

Mitä kirjassa sitten käsitellään?

Ensin määritellään avainkäsitteet, joita ovat politiikka sekä polarisaatio ja poliittinen polarisaatio. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja/tai yhteiskunnallisten päämäärien ajamista. Poliittisia toimijoita ovat puolueet, järjestöt ja yrityksetkin. Politiikan jakolinjoiksi mainitaan sosioekonomiset ja taloudelliset jakolinjat, konfliktit ja identiteetit. Giddensiin viitaten todetaan, että länsimaissa on siirrytty olemassaolon kysymyksistä olemisen tapoihin ja identiteetteihin liittyviin kysymyksiin. Ideologiat ovat kuvia täydellisestä maailmasta, jota kohti tulisi pyrkiä poliittisten keinojen avulla.

Polarisaatio on yhden poliittisen ryhmän negatiivisia tunteita toista poliittista ryhmää ja sen toimijoita kohtaan. Tästä syntyy asetelma me vastaan ne. Vastakkainasettelu on luonnollista ja niiden kautta ihmiset yksinkertaistavat maailma ja yrittävät tehdä siitä ymmärrettävän. Polarisaatiota lähellä oleva keskustelunaihe on puhe ”kuplaantumisesta”; siinäkin on kyse samasta asiasta, eli vastakkainasettelusta ”meidän” ja ”niiden” välillä sekä vuorovaikutuksen rajoittumisesta vain omaan kuplaan.

Polarisaatio voidaan jakaa ensinnäkin ideologiseen polarisaatioon, jolloin tarkastellaan mielipiteitä eri asiakysymyksistä tai sijoittumista vasemmisto-oikeistoakselille. Toisaalta on affektiivinen polarisaatio, joka korostaa tunteita polarisaation taustalla. Eronteko muihin pohjautuu tällöin negatiivisiin tunteisiin ja tällaista puhetta ja polarisaatiota esiintyy nykyään ennenkaikkea sosiaalisen median keskusteluissa.

Populismi kuuluu myös polarisaatiota käsittelevään keskusteluun. Siinä jakolinja kulkee eliitin ja kansan välillä.

Polarisaatiota tuotetaan kielen avulla. Politiikka on kamppailua sanoista, termeistä, tulkinnoista ja merkityksistä. Termit ”triggeröidä”, ”maalittaa” tai ”trollata” kuvaavat vastakkainasettelua erityisesti sosiaalisessa mediassa. Somessa loukkaaminen on helpompaa, kuin kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa, koska toisen reagointia ei tarvitse kohdata ”oikeasti”.

Sosiaalisia ryhmiä käsitellään mielenkiintoisesti. Ne voivat olla monella tavalla positiivisia, mutta ne voivat toimia paitsi solidaarisuuden, myös polarisaation sytykkeinä. Ryhmäajattelusta tulee ongelma, kun ryhmän yhteenkuuluvuus pohjautuu jyrkkään erontekoon suhteessa muihin. Yhteiset viholliskuvat ovat usein toimivia tapoja lisätä oman ryhmän koheesiota.

Rakennemuutokset tarjoavat polttoainetta polarisaatiolle. Esimerkiksi Donald Trump rakensi politiikkansa rakennemuutoksen aiheuttamaan statusahdistukseen ja syyllisten osoittamiseen.

Yhteiskunnallisista tekijöistä kirjassa pohditaan eriarvoisuuden, poliittisen järjestelmän ja median (perinteisen ja sosiaalisen median) merkitystä polarisaation kannalta.

Taustoituksena Suomen poliittisen polarisaation tarkastelulle käydän läpi polarisaatiota kansainvälisessä perspektiivissä. Polarisaation kasvu paikantuu Yhdysvaltoihin, jossa polarisaation taustalla on uusliberalismi ja keskustelu valtion koosta ja interventiosta ihmisten elämään, sekä toisaalta Itä-Euroopan maihin. Näissä taloudellinen kehitys on ollut heikkoa sekä demokratia haurasta.

Kirjan kappale seitsemän on laaja ja siinä toteutetaan ”suomalaisen poliittisen polarisaation syväluotaus”. Teemaa taustoitetaan sadan vuoden historiakatsauksella. Merkittäviä tapahtumia Suomen polarisaation historiassa ovat suurlakko, kansalaissota ja Lapuan liikkeen nousu. Suomi ajautui talvisotaan tilanteessa, jossa poliittisten ryhmien kesken oli jyrkkiä vastakkainasetteluja. Sotien jälkeen jakolinjat liittyivät ennen kaikkea talous- ja sosiaalipolitiikkaan, hyvinvointivaltio toimi yhtenäisen kansakunnan rakentajana. Pekka Kuusi totesi kirjassaan 60-luvun sosiaalipolitiikka, että universaalit sosiaalipoliittiset uudistukset lujittaisivat kansakunnan yhtenäisyyttä.

1960-luvulla aktivoitui muitakin jakolinjoja kuin vasemmisto-oikeisto-ulottuvuus. Syntyi pasifistinen Sadankomitea, ylioppilasliike aktivoitui ja Hannu Salama sai syytteen jumalanpilkasta. Vanha vallattiin.

2000-luvulla merkittävät tapahtumat suomalaisessa polarisaatiossa ovat olleet Perussuomalaisten jytkyt vuosina 2011 ja 2015. Perussuomalaisuuden taustalla oli erityisesti maahanmuuttokysymys sekä suhtautuminen ilmastonmuutokseen. Perussuomalaisten nousu aiheutti myös sen, että perussuomalaisten ja muiden puolueiden välinen suhde alkoi määritellä päivänpolitiikan teemoja. Vihreät, vasemmistoliitto ja SDP muodostivat yhden blokin, jonka määräävä piirre oli negatiivinen näkemys perussuomalaisesta puolueesta.

Kirjan pääväite on, että Suomessa poliittinen polarisaatio on maltillista. Kirjan lopussa väitettä lähestytään vielä viiden tekijän kautta: Suomessa on toimiva yhteiskunta, yhtenäinen peruskoulujärjestelmä, laaja poliittinen järjestelmä, luotettava perinteinen media sekä vähäinen uskonnon merkitys.

Tiiviistäen voi todeta, että Suomessa luotetaan ihmisiin ja instituutioihin ja yhteiskunta on solidaarinen ja konsensushenkinen. Peruskoulu tarjoaa yhtenäisen kokemusmaailman. Poliittinen järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden monipuolisten ideologioiden esiintymiselle. Mediaan luotetaan länsimaalaisittain laajasti ja vaihtoehtomediat ovat melko marginaalisia. Uskonto ei ole Suomessa merkittävä jakolinja, kuten se monissa muissa maissa on.

Kaiken kaikkiaan kirja on kattavin ja paras polarisaatiota käsittelevä kirja mitä olen lukenut. Kirja tarjoaa katsauksen polarisaatiota koskevaan käsitteistöön ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen. Se myös kurottaa klassikoista sosiaalisen median piirteisiin ja vaikutuksiin. Pääkysymys on poliittinen polarisaatio Suomessa ja tämän pohdintaa taustoitetaan huolellisesti. Suomen osalta onkin hienoa on polarisaation historian kuvaaminen ja sieltä nykypäivän poliittisen tilanteen analyysi. Suosittelen kirjaa kaikille yhteiskunnallisesta kehityksestä ja suomalaisesta yhteiskunnasta kiinnostuneille. Sopii hyvin luettavaksi näin lähestyvien vaalien alla.

Arttu Saarinen (2022): Vastakkainasettelun aika: Poliittinen polarisaatio ja Suomi. Gaudeamus. 

Kattava kirja henkilöstöanalytiikasta

henkilostoanalytiikka

Digitalisaation myötä dataa syntyy aikaisempaa enemmän. Dataa syntyy myös yritysten henkilöstöön liittyvistä näkökulmista. Samoin työkaluja datan analysoimiseen on aikaisempaa paremmin käytössä. Uusimmat tavat hyödyntää dataa eivät kuitenkaan tule ensimmäiseksi yritysten HR-toimintojen käyttöön. Henkilöstöanalytiikka on todennäköisesti alue, jossa kehitys tulee lähivuosina olemaan nopeaa.

Jaana Saramiehen ja Maria Törnroosin henkilöstöanalytiikkaa käsittelevä kirja on julkaistu viime vuonna. Sen lähtökohta on, että henkilöstöanalytiikan päätehtävä ei ole henkilöstöhallinnon vaan yrityksen liiketoiminnan, päätöksenteon ja johtamisen tukeminen.

Kirjan teemoja ovat henkilöstöanalytiikan määrittely, henkilöstöanalytiikan projektien käynnistäminen, datan hankkiminen ja analysointi sekä analytiikan tulosten muuttaminen toiminnaksi. Lopuksi pohditaan tulevaisuuden kehitystrendejä.

Kirjassa yhdistyy kaksi lähestymistapaa. Tutkimussuuntautuneesta perspektiivistä tarkastellaan erilaisia datatyyppejä, datan järjestämistä analysoitavaan kuntoon, analyysimenetelmiä sekä tulosten tulkintaa. Nämä jaksot kirjassa lähentelevät tutkimusmenetelmäkurssien sisältöjä oppilaitoksissa.

Toisaalta kirjassa on liiketoimintalähtöinen yrityksen toimintaa ja johtamista kehittävä ote.  Tässä mielessä tavoitteena on auttaa muun muassa organisaatiota pääsemään tavoitteisiinsa, säästää aikaa ja rahaa sekä automatisoida prosesseja ja ennenkaikkea lisätä päätösten ja johtamisen faktaperusteisuutta.

Näitä kahta lähestymistapaa nivotaan yhteen tiedolla johtamisen perusprinsiipeillä, kuten sillä, että data on raaka-ainetta, jonka hyödyntämisen korkein aste on viisaus, joka on kykyä käyttää ja soveltaa tietoa.

Kirjassa on muutama mielenkiintoinen case-kuvaus, joissa kerrotaan miten yritykset ovat toteuttaneet henkilöstöanalytiikan avulla rekrytointiin, perehdytykseen ja postuma-analyysiin liittyviä projekteja. Nämä case-esimerkit ovat napakoita ja kuvaavia.

Kirja sisältää hyvän katsauksen dataan liittyvästä lainsäädännöstä ja eettisyydestä. EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR käydään ytimekkäästi ja selkeästi läpi ja lisäksi pohditaan algoritmien mahdollisia vinoumia sekä arvojen merkitystä tekoälyratkaisujen kehittämisessä.

Kirjassa on jaksoittain hyvät tiivistykset HR-ammattilaisille sekä johtajille suunnattuine pointteineen.

Pidin erityisesti kirjan jaksoista, joissa pohdittiin henkilöstöanalytiikkaprojektien niveltämistä organisaation toimintaan ja tulosten hyödyntämistä. Kuten kirjassa tiivistetään:

Se mikä lopulta määrittää tiedolla johtamisen ja jokaisen HR-analytiikkaprojektin onnistumisen, on se, johtaako analyysi toimintaan.

Kyse on muutosjohtamisessa, jossa viestinnällä ja yhteistyöllä on suuri merkitys. Analytiikkaprojektien toimeenpanossa tarvitaankin kirjan mukaan tyypillisesti seuraavia osaamisia:

  • Substanssiosaaminen (oikea kysymys)
  • Dataosaaminen (löytää oikean datan)
  • Analytiikkaosaaminen (analysoi data-aineiston)
  • Vaikuttajaosaaminen (toimii näkemyksen pohjalta)

Nämä neljä kohtaa osoittavat hienosti, kuinka onnistuminen edellyttää monia eri osaamisia ja moniosaajatiimin hyvää yhteistyötä!

Lopuksi kirjassa visioidaan tulevaisuutta. HR-analytiikan mahdollisuudet ja merkitys vain kasvavat. Samalla kyse on vanhasta tutusta teemasta, eli HR:n strategisesta merkityksestä ja roolista. HR-analyytikan vahvistumisen myötä HR voi olla aikaisempaakin enemmän aito liiketoiminnan ja kilpailuedun ajuri.

Tämän sanotaan näkyvän myös HR:n uudelleen brändäämisenä, jonka ilmenemismuotoja ovat HR-toiminnon muuntuminen People and Culture toiminnoksi tai Human Capability-toiminnoksi. Myös HR:n erilaisia rooleja pitkään tarkastellut HR-guru Dave Ulrich on päätynyt tämän suuntaiseen visioon.

Kaikenkaikkiaan kirja on laaja, tarpeellinen ja monipuolinen teos teemasta. Asioiden käsittelytarkkuudellaan se onnistuu mielestäni olemaan riittävän yleistajuinen niin, että siihen voivat tarttua HR:n, johdon ja liiketoimintojen edustajat, jotka pohtivat henkilöstöanalytiikan kehittämistä organisaatiossaan. He saavat kirjasta riittävän yleiskuvan data-analyytikan eri osa-alueista, mahdollisuuksista ja myös projektien sudenkuopista organisaatioissa.

Lukusuositus kaikille, jotka haluavat kehittää henkilöstöanalytiikkaa omassa yrityksessään tai lisätä ymmärrystään tärkeästä ja ajankohtaisesta teemasta!

Kirjan sisällysluettelo, kirjoittajien esittelyt sekä teemaan liittyvä podcast löytyvät täältä.

Jaana Saramies ja Maria Törnroos 2021. Henkilöstöanalytiikka – Mittaa, ymmärrä, menesty. Alma Talent. 

Kisaraportti Ironman Finland Kuopio-Tahko 2022

Tänä vuonna oli isona urheilutavoitteena suorittaa neljäs triathlonin täysmatka. Aikaisemmat täysmatkat olen tehnyt Tallinnassa, Kööpenhaminassa ja Tahkolla. Koska ulkomaille suuntautuvat reissut ovat aika isoja ruljansseja ja korona loi epävarmuutta suunnitelmiin, päädyin osallistumaan viime vuoden tapaan Tahkolla järjestettyyn tapahtumaan.

Valmistautuminen 

Harjoittelu yhteensä syyskuusta 2021-elokuun 13. päivä 2022 oli seuraavanalaista:

  • Tunteja yhteensä: 450 h
  • Pyöräilyä: 256 h (5430 km)
  • Juoksua: 65 h (516 km)
  • Uintia: 33 h (75 km)
  • Kuntosalia 38 h

Lisäksi mittareihin tuli muutama sata kilometriä hiihtoa ja jonkin verran kävelyä. Pyöräily oli syksyllä rentoa gravelia ennen trainerille siirtymistä. Trainerillakin treeenasin kenties vähän laiskasti, eli ajelin badgeja keräillen ja kuormitusta tuli lähinnä Zwiftin ylämäki-osuuksilla.

Juoksua tuli tosi vähän. Toki talvella tuli sitä hiihtoa, mutta juoksua olisi pitänyt tehdä enemmän.

Uintia niinikään vähän, tyypillistä oli uida hallissa kerran viikossa. Ja se on kyllä liian vähän kehittymisen kannalta eikä taida riittää ylläpitoonkaan. En myöskään ottanut uintivalmennusta tänä vuonna lainkaan, joka ei myöskään ole mikään hyvä juttu.

Harjoittelukausi katkesi kesän kynnyksellä koronaan. Korona oli lievä, mutta harjoitteluun se teki merkittävän tauon. Palasin takaisin liikuntaan näillä ohjeilla. Loman alettua teloin selkäni puutarhatöissä. Selkä oli pitkään kivulias ja hankaloitti erityisesti juoksua. Kesällä innostuin juoksemaan pari pidempää lenkkiä (puolimaratonia) ja eikös siinä sitten hajonnut toinen akillesjänne.

Juoksun suhteen pitäisi jatkossa olla viisaampi. Kuten valmentaja Otto Loukkalahti kirjoitti toukokuussa Pyöräily- ja Triathlon-lehdessä, juoksu on tehokas mutta vaarallinen harjoittelumuoto triathlonistille. Vammat vaanivat lähellä, jos kuormitus käy liian kovaksi. Parempi olisi juosta vähän useammin kuin paljon kerralla. Ensi vuonna tämän muistaa paremmin!

Kaiken kaikkiaan treenikausi oli siis haasteellinen. Tarkastellaan vielä armotonta mittaria, eli Training Peaksin harjoituskuormitusta kuvaavaa dataa. Siinä näkyy, että ”kovin treeni koskaan” tapahtui ennen Tahkon viime vuoden kisaa. Tänä vuonna harjoittelun määrä muun muassa edellä mainituista syistä oli vuoden 2020 tasolla. Koronatauon aheuttama kuoppa näkyy notkahduksena ennen kesän harjoittelun aiheuttamaa nousua. Ilman koronaa käyrä olisi jatkanut tasaisemmin nousuaan kohti kisaa.

TP

Kilpailuviikonloppu

Näillä silti mentiin. Matkustin Tahkolle viime vuoden tapaan torstaina. Rekisteröidyin ja laitoin pyöränkin vielä kilpailukeskuksessa tarkastukseen (jarrut ja vaihteet). Huolto huomautti, että etujarrun jarrulevy on vähän kiero, mutta kyllä sillä voi kisan tehdä. Tein etätöitä mökillä torstaina ja perjantaina ja valmistelin varusteita. Kävin Kuopiossa syömässä muikkuja ja pyörähdin noeasti Puijollakin.

muikut

puijo

pyorä

pyorä2

varusteet

logo

nimet

penalty

Kilpailupäivä 

Kello herätti 5.00 aamulla. Rauhalliset aamutoimet ja  lähdin tarkastamaan vielä vaihtopaikalle, että pyörässä on renkaissa ilmaa ja kaikki muutenkin on kunnossa. Tunnelma oli nousussa lähtöpaikalla.

Uinti 

Sijoittauduin porukkaan niin, että ynpärillä oli 1.20-1.30 aikaan tähtääviä kilpailijoita. Uintireittiä oli muutettu niin, että viime vuoden yhden lenkin sijaan uitiin kaksi lenkkiä ennenkuin uitiin maaliin. Veden lämpötila oli + 18 ja vesi oli raikasta. Aamuaurinko paistoi. Uinti lähti hyvin käyntiin, koko ajan oli hyvin tilaa, joskin jotkut kilpailijat tekivät uidessaan melkoista siksakkia.

Poijujen jälkeen tuli kuitenkin ongelmia. Vasen pohje kramppasi voimakkaasti ja kivuliaasti! Yritin rentouttaa jalkaa uidessa ja myös puristella pohjelihasta kädellä. En pysähtynyt, vaan pyrin etenemään koko ajan. Vähän matkan päästä kramppi iski oikeaan jalkaan ja vielä uudestaan vasempaan. Sitten pystyin uimaan kierroksen ilman vaivoja, kunnes vasen pohje kramppasi uudestaan.

Kokonaisuudessaan uinti tuntui pitkältä. Uinnin aika oli 1.28, joka oli ehkä yllättäenkin vain vähän huonompi aika kuin viime vuonna.

Pyöräily 

Pyöräilyn reitti Tahkolla ei ole helpoimmasta päästä. Reitti ajetaan kahteen kertaan ja siinä ajetaan Varpaisjärvelle ja sieltä Siilinjärven suuntaan ja sitten takaisin Tahkolle. Mäkiä on.

Pyöräilyyn olin varannut evääksi pulloon geeliä 14 kpl (High5 berry) ja lisäksi kasan Nosht-vauhtikarkkeja. Energian saannin kannalta pyöräily tuntui hyvältä. Oli lisäksi hyvä, että mukana oli sekä kiinteämpää karkkia että geeliä, joka vähä monipuolisti tarjoilua. Järjestäjiltä otin juomaa ja yhden banaanin. Otin myös yhden energiapatukan kokeeksi, mutta en pystynyt syömään sitä.

Pyörässä hyvää oli se, että bikefittingin jälkeen tuntui siltä, että aero-asento oli parempi. Saavutin muita alamäissä ja lisäksi jaksoin aika hyvin olla aeroasennossa. Pyörä toimi moitteettomasti. Koskaan ei ole muuten kisassa tullut rengasrikkoa! Kisoja kuitenkin eri mittaisia takana noin tusinan verran.

Pyöräilyssä ei ollut sen suuremmin tapahtumia, joitakin ohituksia ja ohitetuksi tulemisia.

Pyöräilyn aika 6.34 ja keskinoperus 27.4.

bike4

bike3

bike1

Juoksu

Kun tulin pyöräilystä vaihtopaikalle, olo oli melko tukala.Pyöräilyasennosta nouseminen pyörrytti. Sipaisin Voltareenia kipeään akillesjänteeseen ja otin vielä yhden buranan.

Lähdin juoksuun ja lajinvaihto tuntui kohtuulliselta. Ilman lämpötila oli juoksussa ihan kohtalaisen korkea, eli nestettä kului. Energia ja nestestrategiani oli 2 kokista ja yksi vesi per juottoasema. Laskeskelin mielessäni, että se teki ehkä noin litran nestettä per kierros ja kierroksia oli viisi.  Yhteensä siis 5 litraa nestettä juoksussa.

Juoksu oli vaikeaa koko matkan. Pyrin juoksemaan mahdollisimman paljon, mäet ja juottoasemat kävelin. Matka eteni hitaasti, mutta onneksi varmasti. Yhtä juoksijaa elvytettiin ensihoidon voimin ja yhden juoksijan näin oksentavan voimakkaasti. Matkan varrella oli kannustusta ja musiikkia. Seurakaverit (TriathlonSuomi) kannustivat ja monet kanssakilpailijat alkoivat puheisiin.

Sitten oli viimeisen kierroksen vuoro. Kaartaessani viimeiselle kierrokselle kuuluttaja Robson Lindberg riensi heittämään yläfemmat kanssani. Kiristin tahtia viimeisellä kierroksella ja tunsin yhtäkkiä oloni hyvävoimaisemmaksi. Edessä oli punainen matto ja Robsonin sanat ”You are an Ironman!” Neljäs täysmatka oli tosiasia.

Juoksun aika 5.32. Kokonaisaika 13.46.

Maalissa tuli vastaan heti Antti Haqgvist, jolle sanoin, että nyt meni vähän pidempi aika. Hän sanoi, että ”joskus sitä menee pidempi aika”.

run6

run4

run2

run1

 

finish2

finish3

aalissa

Sitten ruokaa ja pientä elpymistä, varusteiden haku ja majoitukseen saunaan.

Analyysi

Kisa oli rankka ja aikaa kului kauemmin kuin aikaisemmissa kisoissa. Syykin on tiedossa, eli treeniä eri syistä liian vähän ja liian löysää. Seuraavassa aikavertailu aikaisempiin kisoihin (tietenkin eri reitit vaikuttavat merkittävästi aikoihin).

Uinti

  • Tallinna 2018: 1.26
  •  Kööpenhamina 2019: 1.17
  • Tahko 2021: 1.24
  • Tahko 2022: 1.28

Pyöräily 

  • Tallinna 2018: 5.49
  •  Kööpenhamina 2019: 5.53
  • Tahko 2021: 6.17
  • Tahko 2022: 6.34

Juoksu

  • Tallinna 2018: 4.59
  • Kööpenhamina 2019: 4.39
  • Tahko 2021: 5.14
  • Tahko 2022: 5.32

Uinnin aika on kisoissa ollut yllättävänkin tasainen. Tallinnassa uitiin satamassa hyvin monimutkainen reitti ja vesi oli kylmää. Kööpenhaminan uinti oli tosi hyvä veto ja kilpailu siellä muutenkin paras kaikista. Parempaan kokonaissuoritukseen tarvittaisiin ennenkaikkea kovempaa pyöräilyvauhtia ja juoksua.

Jälkimietteitä

Aivan kisan jälkeen oli mielessä välivuoden pitäminen ensi vuonna. Ajattelin, että kenties voisi osallistua Turun Challenge-kisaan, jossa en ole koskaan ollut. Täysmatkalle treenaaminen on niin totaalista pitkine pyörälenkkeineen, että välivuotena voisi vaikka suunnistaa enemmän. Tai treenata puolimatkaa varten vähän eri tavalla.

Ehkä nämä suunnitelmat vielä tässä syksy aikana muuttuvatkin. Nyt on kuitenkin hyvä suunnata liikuntaharrastuksia enemmän ”sunnuntaipyöräilyn” (tile hunting) ja suunnistuksen suuntaan.