Mikko Hyppösen internet

internet

Mikko Hyppönen on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista tietotekniikan asiantuntijoista. Tunnetuin lienee Linus Torvalds. Hyppösen erikoisala on tietoturva ja hän on työskennellyt pitkään F-Securessa, jonka tutkimusjohtajana hän nykyään toimii. Hyppönen on ensimmäinen suomalainen, joka on pitänyt puheen TED-konferenssissa (vuonna 2011 ja 2013).  Itse kuuntelin häntä EMBA-kurssin luennolla pari vuotta sitten Turussa.

Hyppönen  on uransa varrella kirjoittanut ja puhunut paljon, mutta käsillä oleva kirja on hänen ensimmäisensä.

Aloitetaan kirjan nimestä. Se on siis ”Internet”, mutta paremmin kirjan sisältöä kuvaava nimi olisi ollut ”Tietoturva”. Kaiketi valittu nimi toimii laaja-alaisuudessaan kaupallisesti paremmin.

Teos koostuu hajanaisista aineksista. Se on kokoelma internetin ja tieturvan historiaa, erilaisia caseja, tarinoita Hyppösen uran varrelta ja hänen analyysejään. Näin ollen ”kappaleet” kirjassa ovat hyvin eri mittaisia eikä punaista lankaa juuri ole.

Kirjassa käsitellään kattavasti nykyajan keskeisiä tietoturvateemoja kuten yksityisyyttä internetissä, kryptovaluuttoja, lohkoketjuja, kyberaseita ja haittaohjelmia ennen ja nyt. Käsiteltäviä aiheita, isoja ja pieniä, on kymmeniä.

Kirjassa käydään läpi myös merkittäviä tietoturvaan liittyviä caseja, kuten logistiikkayhtiö Maerskiin kohdistunut hyökkäys sekä Vastaamon tietomurto Suomessa.

Teknologiajuttujen ohella Hyppönen kertoo kokemuksistaan siitä, kuinka helposti monessa yrityksessä pääsee kuljeksimaan käytäville ja yrityssalaisuuksien äärelle. Tai kuinka yksityisyyttä suojaavat turvakiellot voi kiertää.

Hauskinta luettavaa kirjassa ovat Hyppösen tarinat. Tällainen on esimerkiksi uran alkutaipaleella sattunut kommellus, jossa nuori konsultti lainasi kiireessä asiakkaan autoa ja kolaroi sen. Toinen mieleenjäävä tarina on matka Pakistaniin tapaamaan erään viruksen kirjoittajia.

Hyppönen on merkittävä kansainvälinen asiantuntija omalla alallaan. Hänen vahvuutensa on erikoisalansa kansantajuistaminen, jota hän tekee puheissaan ja kirjoituksissaan sekä myös tällä kirjalla.

Kirja oli mukava ja kevyt luettava. Suureksi osaksi kirjan sisältö oli varsin tuttua, ehkä asiaan vaikutti myös hiljattain kuulemani luento. Oma viehätyksensä oli lukea Hyppösen tarinointia internetin historiasta, puhetta oli lerpuista ja taidettiin siellä Commodore 64:kin mainita.  Kaiken kaikkiaan mukava kirja digitaalisen ajan keskeisistä kysymyksistä.

Mikko Hyppönen 2021. Internet. WSOY, Helsinki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *