Johtaja on media!

kirja

Jukka Saksin uusi kirja kertoo, miten asiantuntijoista, johtajista ja organisaatioista on tullut medioita. 

Luulin ennen kirjaan tarttumista, että kirja käsittelisi lähinnä sosiaalista mediaa ja siitä, miten johtajat voivat hyödyntää somea. Teoksen kysymyksenasettelu on kuitenkin paljon laajempi ja siinä käsitellään lähes kaikkia olennaisia johtamisen osa-alueita.

Kontekstina on viestinnän korostunut rooli, digitaalisuus ja monikanavainen sosiaalisen median hyödyntäminen. Nämä teemat ovat keskeinen osa nykypäivän johtamista ja johtajuutta. 

Jukka Saksi ei kirjallaan ole pelkästään tietokirjailija johtamisen alueella. Hän on luonut Johtaja on Media! -konseptin, joka käsittää kirjan sekä sarjan blogeja LinkedInin Pulsessa julkaistuna. Konseptiin kuuluu myös oma Twitter-tili sekä Facebook-sivu. Saksi hyödyntää taitavasti sosiaalista mediaa kirjan ja konseptin markkinoinnissa. 

Kirjan jaksoja ovat “Johtajuuden mediallinen murros”, “Rohkea visionääri saa ihmiset mukaan”, “Hallinnon ja osaamisen renessanssi”, “Digitaalisuus mullistaa johtajuuden”, “Luottamus on johtajuuden kivijalka”, “Maine on tärkeää pääomaa” ja “Monikanavaisen johtajuusviestinnän mahdollisuudet”. Jaksojen nimet kuvastavat hyvin kirjan kysymyksenasettelun laaja-alaisuutta.

Saksi on haastatellut ison määrän suomalaisia keskeisiä johtajia. Esimerkkejä haastatelluista ovat Björn Wahlroos, Jarmo Lindberg, Pauli Aalto-Setälä, Marianne-Heikkilä, Minna Helle ja Anni Vepsäläinen. 

Saksi antaa vinkkejä siihen, miten pääsee johtajien pakeille. Saksi myös reflektoi avoimesti, minkälaisia tuntemuksia haastattelut herättivät henkilökohtaisesti. Esimerkiksi Wahlroosin luo meno jännitti ja toisaalta Puolustusvoimain komentajan tapaaminen toi varusmiesaajat mieleen.

 

kirjakupittaalla

Kirja oli mukanani käydessäni Turussa työmatkalla.

Kirja liikkuu samoilla alueilla kuin muutamat viime aikoina tai vähän tuonnempana lukemani kirjat. Näitä ovat mm. Kirsi Pihan Rytmihäiriö, Mikael Pentikäisen Luottamus ja Arto Hiltusen Johtamisesta. Sosiaalisen median hyödyntämisen osalta mieleeni tuli Johanna Hurmerinnan kirja On aika Muuttua. Hyviä kirjoja kaikki. Saksin liikkuminen samoilla alueilla mainittujen kirjojen kanssa kuvastaa hyvin sitä, että kirja osuu nykyaikaiseen johtamiskeskusteluun.

Kirjan lopussa on hyvät tiivistykset kirjan ydinsanomasta. Saksi esittää johtajuusviestinnän “V8-mallin”, jossa kahdeksan v-alkuista sanaa koetaan merkitykselliseksi. Ne ovat: vuorovaikuta, visioi, vastuuta, vapauta, vaikuta, välitä, varmista ja verkotu. Näissä kaikissa hän osoittaa vaikutuksen kohteen sekä hyödyn.

Toinen hyvä tiivistys kirjan lopussa on “johtajuusviestinnän viisi tasoa”. Taso 5 edustaa “vaikuttavaa mediaa” ja taso 1 “yksisuuntaista varmistelijaa”. Välissä ovat “Johtajuusviestinnän vaikuttaja”, “Johtajuusviestinnän kehittäjä” ja “Kehittyvä vuorovaikuttaja”. Mallinnoksen avulla jokainen lukija voi tarkistaa, mihin tasolle omassa johtajuusviestinnässään yltää. Tämä mallinnus on kenties kirjan suurin oivallus. Voi kuvitella, että se on käyttökelpoinen johtajuusviestintään liittyvässä valmennuksessa ja myös itseopiskelussa.

Pienen huomion teen julkisen sektorin käsittelystä kirjassa. Julkista edustavat kirjassa mm. Pekka Sauri, Minna Helle ja Jarmo Lindberg. Kokonaisuudesaan julkisen sektorin edustajat eivät kuitenkaan saa kehuja.

Julkisella sektorilla on kuitenkin mainittujen henkilöiden lisäksi monia taitavia sosiaalisen median hyödyntäjiä. Esimerkkejä ovat vaikkapa sote-uudistusta eteenpäin vievä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko. Sulkko on erityisen monikanavainen viestijä videoblogeineen. Esimerkkejä olisi muitakin ja moni kaupunkikin käyttää sosiaalista mediaa taitavasti brändinsä rakentamiseen.

Pidin kirjasta. Kirja on kirjoitettu hyvään muotoon niin, että haastattelusitaatit, tiivistykset ja ruutukaappaukset tviiteistä rytmittävät leipätekstiä. Kirjaa voi suositella lukijoille, jotka haluavat opiskella tai päivittää tietojaan ja valmiuksiaan digitaalisen ajan johtamisesta. Teos kuuluu bisneskirjoihin, jotka vuonna 2016 on syytä lukea.

Jukka Saksi: Johtaja on Media! Kauppakamari 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *