Loma on riski

family-591579_1920

Lomareissulta palatessa huomasin Hesarista jutun, jossa pohdittiin, miten loma kannattaa pitää. Perusnäkökulmana oli se, kannattaako loma pitää yhtenä useamman viikon kokonaisuutena vai useampana lyhyempänä pätkänä.

Jäin miettimään, että olen lukenut tällaisen jutun ennenkin ja juuri kesälomien aikaan. Mieleeni juolahti, että kesäkauteen liittyy muitakin vakioteemoja. Pienellä pinnistelyllä sain aikaiseksi alla olevan kesälomajuttujen listan. Listassa on esitetty, mistä (esimerkiksi) tänä kesänä tyypillinen teemaa käsittelevä juttu löytyy.

Kootut lomateemat:

  1. Miten lomalle kannattaa lähteä/miten lomaan kannattaa valmistautua? Iltalehti 15.6.2016.
  2. Kannattaako loma pitää yhtenä kokonaisuutena vai yhtenä pidempänä ajanjaksona? Helsingin Sanomat 31.7.2016.
  3. Loman  vaikutukset parisuhteeseen. Puhuttamo 30.7.2016.
  4. Loman vaikutukset painoon. Iltalehti 1.8.2016.
  5. Loman vaikutukset alkoholinkäyttöön. Helsingin Sanomat 30.7.2016.
  6. Miten lomalta kannattaa palata työelämään. Savon Sanomat 1.8.2016.

Nopealla googlaamisella selvisi, että ainakin tänä vuonna nämä teemat on “taputeltu” mediassa varsin kattavasti. Useita listan teemoja on käsitelty monessa eri mediassa. Kesäkauden tuttuja otsikkoja olivat muun muassa seuraavat:

Oletko valmis lomaan?

Kesä on parisuhteen uhka ja mahdollisuus

Lomakauden loppu näkyy katkaisuasemilla

Ahdistaako töihin paluu?

Älä huoli, näin kesäkilot lähtevät itsestään

Jutut olivat joko pohdintoja teemoista tai hyvin usein ytimekkäitä listoja, joissa teema tiivistettiin esimerkiksi viiteen “pointtiin”. Monissa jutuissa käytettiin asiantuntijoita kommentoimassa. Äänessä olivat erityisesti psykologit ja kansanterveystieteilijät.

Tarkemman kuvan saamiseksi olisi syytä analysoida, ovatko nämä teemat todella esillä joka vuosi suomalaisessa mediassa. Jo edellä olevaa listaa googlatessa tuli esiin viitteitä siitä, että teemoista on kirjoitettu useina vuosina. Kansainvälinen vertaileva tutkimus paljastaisi, missä määrin kyse on suomalaisesta kulttuurisesta ilmiöstä vai onko lainkaan.

Asiantuntijat ja asiantuntijaorganisaatiot ottavat nykyään teemoja esille ilman perinteistä mediaakin sosiaalisessa mediassa. Kirjoitin itsekin lomateemasta kolme vuotta sitten.

Teemat ovat tietysti tärkeitä ja on hyvä, jos kansalaiset ja erityisesti erilaisiin riskiryhmiin kuuluvat saavat niistä apua tai pohdinnan aihetta.

Ehkä hieman vakavampi huomio asiasta on se, että loman ja työn väliseen risteyskohtaan sijoittuvat haasteet paljastavat nykyihmisen haavoittuvuuden. Vaikka elämme korostetusti suurten muutosten aikaa, tunnumme olevan heikoilla jo aivan pienenkin muutoksenkin, eli väliaikaisesti lisääntyvän vapaa-ajan ja rutiinien rikkoontumisen kohdalla. Tietoa siitä, miten tästä kaikesta selvitään on ainakin tarjolla.

Kirjoittaja palaa lomalta töihin huomenna.

Kuva täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *