Elon Musk: Visionääri Teslan, SpaceX:n ja Solar Cityn takana

musk

Sarjassamme kirjoja, joita luen myöhässä. Elon Muskista kertova kirja julkaistiin jo vuonna 2015, mutta luin sen vasta nyt. Kirja on kuitenkin varsin hyvin ajan tasalla, sillä sitä on täydennetty ensimmäisen painoksen julkaisemisen jälkeisillä tapahtumilla.

Kuka on Elon Musk?

Elon Musk syntyi Etelä-Afrikassa vuonna 1971. Perhe oli hyvin toimeentuleva. Muskin vanhemmat erosivat ja Elon asui isänsä kanssa. Muskin lapsuuteen (kuten minunkin) kuului Commodore VIC-20 tietokone.

Musk oli koulukiusattu. Hän oli koulussa lahjakas matematiikassa, fysiikassa ja tietotekniikassa.

Musk on ollut kolme kertaa naimisissa, kahden eri naisen kanssa. Hänellä on viisi lasta.

Valtaosa ihmisistä yhdistää Muskin autoalaa mullistaneeseen Teslaan. Musk oli kuitenkin vahvasti mukana internetin myötä syntyneessä perinteisiä aloja haastaneessa liiketoiminnassa, kuten sanomalehtien keltaiset sivut korvanneessa ilmoittelupalvelussa ja erilaisissa tietokantaohjelmissa sekä karttapalveluissa (Nokian myöhemmin ostaman Navteqin palveluksessa). Muskilla oli merkittävä rooli uudenlaisessa maksupalveluyrityksessä PayPalissa.

Muskin bisnes ja firmat seuraavat samantyyppistä kaavaa, jossa vaihtelevat nousuhuuman, rahoitusvaikeuksien ja keskeisten henkilöiden väliset ristiriitojen vaiheet. Harva Muskin firma kuitenkaan päätyy täydelliseen katastrofiin ja useimmiten Musk selviytyy seuraavaan vaiheeseen aikaisempaa rikkaampana.

Teslan ohella Muskin aktiviteetit liittyvät muun muassa SpaceX-avaruusohjelmaan ja aurinkoenergian hyödyntämiseen (Solarcity). Hänellä on myös liikenteeseen liittyviä visioita: ns. Hyperloop on alipaineistetussa putkessa liikkuvien kapselien supernopea liikennejärjestelmä.

Avaruusohjelman suhteen visiona on ei enempää ja vähempää kuin avaruusmatkailun laajentaminen ja hyödyntäminen. Konkreettisena ajatuksena Marsiin suuntautuvat miehitetyt ”tilauslennot” ja Marsin asuttaminen.

Musk on maininnut haluavansa viettää vanhuutensa päivät Marsissa.

Avaruusohjelma on ollut menestyksekäs niin, että  alkuhankaluuksien jälkeen Muskin firma tarjoaa raketeillaan avaruuslentoja tarvitseville 60 miljoonan kappalehintaan. Mielenkiintoista on, että Musk on onnistunut projektinsa kanssa samaan aikaan kun USA:n avaruussukkulaohjelma ajautui vaikeuksiin ja lopetettiin.

Mikä kirjassa on kiinnostavaa?

Kirjassa kiinnosti erityisesti kuvaus Elon Muskista yritysjohtajana ja uuden kehittäjänä. Musk on nimenomaan visionääri ja disruptoija. Johtajana hänet kuvataan kärsimättömäksi, ailahtelevaksi ja töykeäksi.

”Pisin aikajänne, jonka kuluessa Musk hyväksyi jotakin tapahtuvaksi, oli yksi tunti”.

”Alaisen näkökulmasta jokainen kohtaaminen Muskin kanssa oli mahdollisuus saada potkut”.

”Musk asetti mahdottomia aikatauluja ja tavoitteita ja matkan varrella hän vielä kiristi niitä”.

Kuvaava esimerkki Muskin toiminnasta on myös se kun hän rekrytoi firmaansa joukon huippukoodareita. Koodareiden lopetettua työpäivänsä Musk korjasi yöllä heidän tekemäänsä koodia saaden ammattilaiset raivon valtaan.

Muskin vahvuuksia ovat ainakin hänen kykynsä palkata parhaita osaajia toteuttamaan visioitaan, rahoituksen hankkiminen ideoidensa toteuttamiseen sekä ennen kaikkea kyky ajatella asioita uudella tavalla.

Muskin vahvuudet ovat juuri visioissa ja uuden käynnistämisessä. Pitkäjänteinen toimeenpano tai realismi suunnitelmien toteutuksessa eivät välttämättä ole hänen parhaita puoliaan. Tätä kuvaavat esimerkiksi Teslan nykyiset toimitus- ja muut vaikeudet. Kenties myös parempi ihmisjohtaminen ja kyky löytää häntä itseään täydentäviä kumppaneita mahdollistaisi firmojen vakaamman kehityksen.

Heikkouksineen ja vahvuuksineen Elon Musk on yksi aikamme suuria uudistajia, jonka työn vaikutukset näkyvät monella alalla.

Kirjalle on helppo antaa lukusuositus. Se on viihdyttävä ja välillä vauhtinsa ja korkealentoisuutensa vuoksi hengästyttävä.

On mahdotonta olla pohtimatta samankaltaisuutta toisen visionäärin, eli Applen Steve Jobsin kanssa. Molemmat ovat uudistaneet merkittävästi eri toimialoja ja molemmat ovat olleet esimiehinä ja tiimin vetäjinä hankalia tyyppejä. Huono johtaminen johtaa siis toisinaan hyviin tuloksiin.

Ashlee Vance (2017): Elon Musk – Visionääri Teslan, SpaceX:n ja Solar Cityn takana. Kolmas täydennetty painos. Karisto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *