Syksyllä 2023 luettuja kirjoja

En ole vähään aikaan jaksanut kirjoitella laajempia kirjaesittelyjä. Lukemisharrastusta olen silti pitänyt yllä. Iltarutiineihin kuuluu noin tunnin lukeminen ennen nukahtamista. Voidaan puhua jopa tavasta. Ja niitä hyviä tapojahan pitäisi pystyä luomaan. Tässä postauksessa esittelen muutamia viime aikoina luettuja kirjoja.

karjula

Lari Karjulan kirja ajankohtaisesta aiheesta, eli työuupumuksesta ja siitä miten sitä voi ehkäistä johtamisella ja työpaikan toimenpiteillä yhdessä kumppaneiden kanssa. Kirjan näkökulma on enemmän käytännönläheinen (yksilöihin ja tiimeihin liittyvä) kuin Johtajan työkykykirjassa. Toki myös rajatumpi näkökulma, eli henkinen jaksaminen. Lari ammentaa paljon käytännön työstä ja kokemuksistaan.  Hyvä ja sujuvasti kirjoitettu kirja esimerkkeineen.

kyro

Tuomas Kyrön kirja Ukrainassa taistelevasta suomalaisesta Aleksista. Näitä tarinoita on nyt jonkin verran ollut mediassakin. Aleksi on ollut muukalaislegioonassa ja on ammattisotilas. Sodasta haetaan merkityksellisyyttä, lähtemistä helpottavat löyhät siteet työelämään ja perheeseen. Sotiminen on ammatti ja työ joka hoidetaan hyvin ja josta ollaan ylpeitä. Sota on julmaa ja arvaamatonta. Kyrö haastatteli Aleksia Kiovassa ja Suomessa. Hyvä kirja.

mustaluoto

Kirja kertoo suomalaisista sotilaista Afganistanissa. Aihe, joka ei hirveästi ole julkisuudessa ollut esillä. Kirjan erikoisuus on se, että se kertoo tapahtumista neljän eri sotilaan näkökulmasta vuoron perään. Tapahtumat tulevat siten käsitellyksi moneen kertaan. Mielenkiintoisesti painotukset ovat eri henkilöiden kertomuksissa hyvin erilaisia. Kirjassa kerrotaan sotilaiden varusteista, arjesta ja taisteluista. Monenkertainen käsittely alkaa jossakin kohden puuduttaa. Kohtalaisen hyvä kirja.

mansikka

Heikki Mansikan kirja oli syksyn toinen erinomainen kirja. Mansikka kertoo oman työuransa miten hän on armeijassa, päätyy lento-RUK:hon ja ilmavoimien lentäjäksi lentämään Horneteilla Suomessa ja kansainvälisissä harjoituksissa. Samaistuin Kadettikouluun liittyvien kokemusten osalta. Kirjassa väännetään rautalangasta lentämiseen ja hävittäjiin liittyviä asioita. Lukiessa lähes tuntee G-voimat. Yksi pikantti yksityiskohta oli se, kun Mansikka kertoi, että osalla Ilmavoimien lentäjistä oli kalustonaan Drakenit ja toisilla MIG:it. Kalusto jakoi henkilöstön kahtia ja eripura oli valtaisaa. Todella hyvä kirja.

immonen

Helena Immonen on tuottelias kirjailija ja tämä on kolmas osa “Kettu-sarjaa”. Valitettavan ajankohtainen turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi. Kirja oli taattua laatua ja mukaansatempaava. Henkilöt alkavat olla tuttuja. Nyt tapahtumat keskittyvät pohjoiseen ja Huippuvuorolle. Loppuratkaisu ehkä vähän nopea ja pliisu. Jatkoa varmasti seuraa. Arvio kasi puoli.

hernesniemi

Syksyn toinen helmi. Juha Hernesniemi (1947-2023) oli kuuluisa suomalainen neurokirurgi, joka teki merkittävän kansainvälisen uran. Tässä kirjassa käydään hämmästyttävällä tarkkuudella läpi elämä ja työura. Yhä uudestaan Hernesniemi avaa potilaidensa kallon ja tekee leikkaustoimenpiteitä. Potilaat parenevat ja joskus kuolevat. Epäonnistuneita leikkauksia tulee. Hernesniemestä saa työteliään, kunnianhimoisen mutta nöyrän vaikutelman. Kirjassa kuvataan myös tiedemaailman kiemuroita sen sairaaloiden byrokratiaa. Erinomainen kirja.

jarvinen

Petteri Järvinen on kirjoittanut noin 35 tietokirjaa, joka on kunnioitettava saavutus. Tämä kirja tuli markkinoille sopivasti nykyisen tekoälyhypen aikaan. Kirjan alussa on tietotekniikan historiaa, joka oli tuttua nuoruudestani. Sitä oli mukava lukea. Sitten käytiin läpi melko tuttuja tekoälyyn liittyviä ajankohtaisia teemoja. Välillä uppoudutaan melko syvälle tieteen historiaan. Kirjan fokus hajoaa hieman. Mukava yleiskirja.

wahlroos

Björn Wahlroosin muistelmien toinen osa. Hyvin kirjoitettu kirja, jaettu pieniin jaksoihin. Wahlroos tunnetaan erityisesti finanssimaailmaan liittyvien yritysjärjestelyjen voitokkaana osapuolena. Kirjassa tulee kuitenkin hyvin esiin, kuinka laajasti hän on finanssialan lisäksi ollut mukana muidenkin toimialojen yritysjärjestelyissä. Peuroja, hirviä ja fasaaneja metsästetään yrityskauppojen tekemisen lomassa. Kirja on hyvä teos taloushistoriankin näkökulmasta. Hyvä kirja, vielä on yksi osa muistelmia tulossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *