Kuolevan miehen päiväkirja

hintsa

Oskari Saaren ja Aki Hintsan yhteistyönä tekemä kirja Voittamisen anatomia on mielestäni paras hyvinvointia ja itsensä johtamista käsittelevä viime vuosina julkaistu kirja. Kirjaa oli jo pari vuotta sitten myyty yli 100 000 kappaletta ja menestystä on tullut kaikissa kirjan formaateissa. Myös tässä blogissa julkaistu  esittelyni  tästä kirjasta on kaikkien aikojen luetuimpien artikkelien listalla.

Tässä puheena olevan kirjan Saari joutui kuitenkin kirjoittamaan yksin, sillä Aki Hintsa kuoli 58-vuotiaana haimasyöpään vuonna 2016. Hintsa piti päiväkirjaa ja kirja pohjaa merkintöihin hänen viimeiseltä elinvuodeltaan. Päiväkirjaa on täydennetty perheenjäsenten ja ystävien haastatteluilla.

Kirja kuvaa vaiheita syöpädiagnoosin jälkeen, hoitojen, tutkimusten ja sairauden etenemisen muodostamassa kierteessä.

Hintsan voimavarat ja mieliala kulkevat vuoristorataa. Ennuste paranemiselle oli alunperin heikko, välillä hoidoista tuli positiivisia tuloksia ja elämä jatkuu yli ennustetun ajan. Lopulta sairaus kuitenkin voitti.

Ehkä mieleenpainuvin kohta kirjassa on se, kun Hintsa diagnoosista kertoessaan osti vaimolleen ruusuja ja samppanjaa.

Sairastuttuaan Hintsa huomasi eläneensä toisin kuin opetti. Hän ei ollut pitänyt huolta itsestään ja aikaa oli ollut kaikille muille paitsi läheisille.

Kuvaus itse sairaudesta ja sen etenemisestä on varmastikin tavallinen ja yleinen, mutta Hintsan kohdalla kaikki tapahtuu kuuluisalle formulalääkärille, julkisuudessa ja hänen verkostossaan.

Verkostoista erityisesti formula 1-maailma on vahvasti läsnä tässäkin kirjassa. Mika Häkkinen, Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel kuuluvat lähipiiriin. Sairauden edettyä jo pitkälle, Hintsa vierailee edelleen kisoissa, jossa hänen etenemisestään varikolla ei tule mitään, koska kaikki haluavat tavata tutun lääkärin ja valmentajan.

Muutenkin Hintsan verkostot ovat merkittävät, hotellin aulassa törmätään Kofi Annaniin ja niin edespäin.  Hän pitää myös puheen Maailman talousfoorumissa.

Jonkin verran kirjassa oli häiritsevää aikaisemman kirjan teemojen toistaminen sekä jatkuva namedroppaus. Kerronta päähenkilön ja perheen ajatuksista, mielialojen vaihtelusta sekä yhdessäolosta on suoraa.

Kaiken kaikkiaan hyvä kirja elämän rajallisuudesta.

Oskari Saari 2021: Aki Hintsa. Tänään olen elossa. Kuolevan miehen päiväkirja. WSOY, Helsinki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.