Urheilun opit työelämää varten

Jannersee-Triathlon

Kesällä tuli liikuttua ja mietittyä myös liikunnan ja urheilun laajempia merkityksiä ja yhtymäkohtia muuhun elämään, erityisesti työelämään. Liikunta on tunnetusti tärkeää työkyvyn kannalta. Mutta mitä muuta liikunnasta ja urheilusta voi oppia työelämän näkökulmasta? Pohdin tätä seuraavassa kahden itselleni tutun lajin, eli suunnistuksen ja triathlonin näkökulmasta.

Moni sanoo triathlonista, että voisi harrastaa sitä muuten, mutta ei osaa uida. No, uimaan voi opetella ja ottaa vaikka valmentajana avuksi. Yhteys työelämään on, että uusia taitoja voi oppia ja opetella kaiken ikäisenä.

Toinen triathloniin liittyvä varauma on, että se on valtavan vaativaa, koska usein mielikuva lajista syntyy täysmatkan näkökulmasta, jossa uidaan 3,8 km, pyöräillään 180 km ja juostaan maraton päälle. Triathlonia voi kuitenkin harrastaa puolimatkalla tai neljännesmatkalla ja kisoissa on vielä tätäkin lyhyempiä sprinttimatkoja. Oppi työelämän kannalta on, että jokaiselle löytyy sopiva työ, kun sen asettamat vaatimukset mitoitetaan työntekijälle sopivaksi.

Jos käännetään katse suunnistukseen, epäilys sen aloittamiseen liittyy usein siihen, että ”minulla ei ole suuntavaistoa”. Oikean suunnan varmistamiseksi suunnistuksessa on kuitenkin käytössä apuväline, kompassi. Yhteys työelämään on, että työssä käytettävät apuvälineet tehostavat työtä, muuttavat sitä turvallisemmaksi tai tekevät sen mahdolliseksi esimerkiksi osatyökykyiselle.

Toinen apuväline suunnistuksessa on kartta. Suunnistuksessa suorituksen perusmalli on se, että kartasta katsotaan seuraava rastiväli, tehdään suunnitelma siitä, miten väli edetään ja sitten toteutetaan se. Malli on sovitettavissa työelämään, vaikka projektityöhön tai strategisempaankin työskentelyyn tai jopa työuran suunnitteluun.

Työurien pidentäminen on tunnetusti tärkeä tavoite. Vaativia urheilusuorituksia tehdään hyvinkin korkealla iällä. Japanilainen Hiromu Idana suoritti vuonna 2020 triathlonin täysmatkan Havaijilla 85-vuotiaana. Suunnistuksessa suomalaisissakin kilpailuissa 70-vuotiaiden sarjassa on vielä runsaasti osallistujia. Potentiaalia pitkiin työuriinkin siten on.

Suunnistus tarjoaa myös hyvän esimerkin siitä, miten vaatimukset pitää suhteuttaa ikään. Nuorissa ikäluokissa radat ovat lyhyitä ja helppoja, jotta lajiin pääsee hyvin kiinni. Iän karttuessa radat pitenevät ja tulevat vaativammiksi. Myöhemmin vanhemmissa ikäluokissa radat ovat suunnistustaidollisesti vaativia, mutta juostavan matkan pituus alkaa taas lyhentyä ja ovat lopulta samanmittaisia lastenratojen kanssa.

Samalla tavalla työelämässä tulisi varmistua, että työuran alussa työtehtävät tarjoavat onnistumisen kokemuksia ja turvallisuuden tunnetta. Myöhemmällä iällä fyysinen työkyky voi edellyttää työtahdin tai työtehtävien keventämistä, mutta taidot ovat tallella vaativiinkin työtehtäviin!

Urheilussa on viisasta hillitä vauhtia, sillä tunnetusti matka ei tapa vaan vauhti. Urheilusuorituksessa elimistöön kertyy maitohappoa ja jos sitä kertyy liikaa, vauhti hiipuu ja matkanteko voi jopa loppua kokonaan. Väsyneenä suunnistuksessa sattuu helpommin virheitä. Samalla tavalla työelämässä liika työtahti uuvuttaa ja väsynyt tekee myös enemmän virheitä.

Urheiluun kuuluu myös suoritusten analyyttinen tarkastelu jälkeenpäin. Suunnistajat miettivät, olisiko jonkun rastivälin voinut edetä nopeammin toisella suunnitelmalla ja pohtivat, miksi tuli tehtyä virhe, kun rasti ei löytynyt heti. Triathlonissa on tapana julkaista kisaraportteja siitä, miten suoritus sujui ja miten energia riitti.

Työelämässä ”retroilu” kuulu ketteriin menetelmiin ja erilaiset debriefingit kuuluvat niin hävittäjälentäjien kuin terveydenhuollon ammattilaisten työprosesseihin.

Työelämässä on viime aikoina korostettu palautumisen näkökulmaa. Palautuminen jos mikä on urheiluun liittyvä käsite. Urheilijoiden täytyy palautua, jotta jaksaa tehdä laadukkaita harjoituksia ja jotta suorituskyky on kilpailussa korkealla tasolla.

Urheilu on myös yhteisöllistä omien joukkuetovereiden tai muiden osallistujien kannustamista. Se on myös yhdenvertaista, kun samassa metsässä tai triathlonkisassa etenee maailmanmestari ja lajin harrastaja, eri ikäiset, eri sukupuolta olevat ja eri kuntoiset.

Näyttää siltä, että urheilusta voi saada paljonkin vinkkejä työelämään, työurien suunnitteluun ja työurien pidentämiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *