Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta

tuominen

Saku Tuominen on kirjoittanut useita suosittuja ruokakirjoja. Itse olen tehnyt jo pitkään pizzat vuonna 2015 julkaistun Pizze-kirjan taikina- ja kastikeohjeiden mukaan. Sen sijaan vuonna 2011 julkaistu Basta!-kirja meiltä toistaiseksi puuttuu.

Nyt käsillä oleva kirja Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta on teemoiltaan laajempi, käsitellän kaikenlaista ruoanlaitoon ja ruokaan liittyvää.

Jo alkulehdillä kirjassa todetaan, että kyseessä ei ole keittokirja. Sen sijaan tavoitteena on luoda ruoan ympärille rakentuva elämänfilosofia. Lisäksi kirjan on tarkoitus auttaa ottamaan askel lähemmäs kohti intuitiivista kokkaamista.

Siksi kirjassa ei olekaan tarkkoja mitat sisältäviä reseptejä. Mitä yksittäisiin ruokiin tulee, niistä esitetään kirjassa muutaman ainesosan ideoita, joissa tyypillisesti esitetään myös vaihtoehtoja esimerkiksi siitä, mitä yrttejä valmistuksessa voi käyttää.

Tuomisen ruokafilosofian ytimessä on yksinkertaisuus. Kyse on yksinkertaisten asioiden syvällisestä ymmärtämisestä.

Keskeistä on raaka-aineiden laatu. Laatuun taas vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi se, että raaka-aineet ovat kasvaneet oikeassa ympäristössä ja oikeassa rytmissä. Puhtaus ja tuoreus (nopea toimitusketju) kuuluvat luonnollisesti myös asiaan.

Kirjassa esiteään ideoita laajalla skaalalla, arkisimmillaan puhutaan makaronilaatikon tekemisestä, toisessa päässä puhutaan mausteista, joista en aikaisemmin ole kuullut. Tuominen kannustaa kokeiluihin.

Kirjassa esitetään myös se ainoa oikeaoppinen tapa keittää kananmuna.

Kirja on monipuolinen. Lyhyesti käydään läpi miten keitetään, paistetaan tai valmistetaan uunissa erilaisia ruokia.

Huomiota saavat myös välineet, ruokajuomat ja lyhyesti eri maanosat.

Kirja on kirjoitettu napakalla tyylillä. Kustakin teemasta on sivu tekstiä ja aukeaman toisella sivulla tekstiin sopiva kuva.

Yksi Tuomisen idea on se, että ruoka, raaka-aineiden hankinta, ruoan valmistaminen, syöminen, voi olla yksi elementti, jolla nykypäivän hektistä elämäntyyliä voi rikkoa ja hidastaa.

Vaikka kirjassa kaikki pyörii ruoan ja sen valmistamisen ympärillä, Tuominen  onnistuu välttämään hifistelyn ja lukijan ärsyyntymisen snobbailun vuoksi.

Muiden Tuomisen kirjojen tapaan tämäkin kirja on ulkoasultaan laadukas ja kuvat tyylikkäitä. Harvoja kirjoja nykyään tekee mieli omistaa, mutta kenties tämäntyyppiset ovat sellaisia.

Saku Tuominen: Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta. Otava 2019. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *