Michele Obaman tarina

obama

Tätä kirjaa piti aikanaan jonottaa Karjaan kirjastosta monta kuukautta. Ja kun vihdoin sain sen käsiini, en ehtinyt lukea. Nyt koronakaranteenissa, kun kirjaston kirjat on jo luettu, latasin tämän e-kirjana.

Michele Obaman kirja Becoming oli vuonna 2018 myydyin kirja Yhdysvalloissa, Suomessa käännös oli kategoriassaan viidenneksi myydyin kirja vuonna 2019.

Lyhyesti sanoen tarina menee niin, että Michele Obama varttui vaatimattomassa työläiskodissa Chicagossa, opiskeli Princetonissa sosiologiaa ja Harvardissa lakia. Opiskelujen jälkeen hän aloitti työskentelemisen ja “uran tekemisen” huippulakifirmassa.

Sitten kuvioon astui Barack Obama, joka oli kaikin tavoin primus inter pares Harvardissa. Michelen urakehityksessä alkoivat pikku hiljaa painottua rahan tekemisen sijaan yhteiskunnallisesti merkittävät tehtävät.

Erityisesti perheen perustamisen jälkeen painottui myös joustaminen omasta urasta ja puolison poliittisen uran tukeminen.  Ura vei kuvernööriksi, senaattoriksi ja sitten Yhdysvaltojen presidentiksi.

Kirja kertoo Michele Obaman tarinan lapsuudesta toisen presidenttikauden loppuun. Siitä perspektiivistä tulee kerrottua myös Barack Obaman tie presidentiksi ja keskeisimmät vaiheet kahdella presidenttikaudella. Kiinnostava jännite kirjassa on kuvaus toisiaan täydentävästä pariskunta Obamasta.

Kirja on kiiinnostavimmillaan kuvatessaan opiskeluaikoja, työuran alkua, vaalitaisteluja ja ensimmäistä presidenttikautta. Toisella presidenttikaudella tapahtumat vähän puuroutuvat.

Kirjassa on tiivis lataus, on jännittäviä vaalitilaisuuksia, tunteikkaita puheita ja traagisia tapahtumia. Molemmat Obamat elävät tunteella yhteiskuntaa kohdanneita onnettomuuksia.

Tarina on myös henkilökohtainen ja rehellinen. Käsitellyksi tulevat  yksityiselämän asiat, kuten lapsuuskodin taloudellinen niukkuus, raskaaksi tulemisen vaikeudet tai uralla sattuneet “mokat”.

Moka oli esimerkiksi Iso-Britannian kuningattaren koskettaminen protokollan vastaisesti. Toiseksi julkisuutta saaneeksi mokaksi voidaan laskea karkaaminen presidentti Barackin kanssa parisuhdeviikonlopun viettoon helikopteri- ja lentokonekuljetuksin ja New Yorkin kadut sulkien.

Uransa ajan Michele on halunnut edistää sosiaalista nousua ja tasa-arvoa. Moneen kertaan tulee esiin, kuinka monet vallan foorumit koostuvat pääosin valkoisista miehistä.

Michele Obama käynnisti monenlaisia hankkeita liittyen syrjäytymisvaarassa olevien nuorten, erityisesti tyttöjen auttamiseen. Valkoisessa talossa hän keskittyi myös  haavoittuneiden sotaveteraanien ja heidän perheidensä  tukemiseen sekä kansanterveyden edistämiseen esimerkiksi kaupan alaan ja elintarviketeollisuuteen vaikuttamalla.

Kuvaus elämästä Valkoisessa  talossa oli myös kiinnostava. Koneisto, joka suojaa ja auttaa Yhdysvaltojen presidenttiä on valtaisa ja elämä tämän kuplan sisällä erikoislaatuista.

Politiikka on myös säälimätöntä ja Michelekin saa osansa loasta vaalikampanjoiden tiimellyksessä.

Kirja saa katkeria sävyjä kun Donald Trump nousee taistelemaan presidenttiydestä Obaman toisen kauden jälkeen. Trump näyttäytyy täydellisenä vastakohtana Obaman tavalle toimia sekä politiikalle. Pettymys on suuri kun paljastuu, että Trump todella voittaa vaalit. Myös epilogi huokuu katkeruutta Trumpin politiikkaa kohtaan.

Kirja oli mielenkiintoinen ja mukaansatempaava. Kirjassa on paljon ihailtavaa ylevyyttä.  Keskeisiä teemoja ovat usko koulutuksen voimaan ja sosiaaliseen nousuun, optimistinen tulevaisuususko ja usko siihen, että tasa-arvoa voidaan kehittää politiikalla. Se on myös päähenkilön asema huomioiden harvinaisen tunteella ja avoimesti kirjoitettu kirja.

Michele Obama 2019: Minun tarinani. Otava, Helsinki. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *