Pääteasema Auschwitz

dewind

Kirjan on kirjoittanut hollantilaisjuutalainen lääkäri Eddy de Wind. Kyseessä on ilmeisesti ainoa Auschwitzin sisällä kirjoitettu kirja.

Kirja kertoo leiriltä selviytyneen de Windin ja hänen vaimonsa Friedelin tarinan. Kirja on vanha, mutta se on julkaistu nyt ensi kertaa suomeksi.

Vaikka keskitysleireistä on tullut vuosien varrella luettua jonkin verran kirjallisuutta, kirja oli vaikuttava.

Kirja ei ollut mikään mukava iltakirja ja herkemmiltä se vie varmasti iltaunet. Kirjaa lukiessa keskitysleirikuvaukseen kuitenkin turtui.

Esille tuli natsien ja heidän kätyriensä arkipäiväinen sadismi ja mielivalta, työvoiman riistäminen sotateollisuudelle sekä “lääketieteelliset” kokeet ihmisillä.

Vaikka kirja keskittyy työleiri Auschwitziin, käsitellään myös muita leirejä sekä natsi-Saksan järjestelmää laajemmin.

Mieleen jäi, kuinka keskitysleirin totaalisuudesta ja ihmisarvon olemattomuudesta huolimatta leirillä oli kaupankäyntiä, sosiaalista kerrostuneisuutta ja rakkautta.

Kirjan lopussa on de Windin perheen jälkisanat sekä de Windin vuonna 1949 julkaisema analyyttinen artikkeli “Kuoleman edessä”, jossa hän analysoi keskitysleirielämää.

Yksi artikkelin johtoajatus on, että keskitysleirivanki hyväksyi ajatuksen kuolemastaan, mutta elämänhalu nosti hänessä päätään kriittisinä hetkinä.

Hyvä kirja karmivasta aiheesta.

Eddy de Wind 2020: Pääteasema Auschwitz. Selviytyjän muistiinpanot leiriltä. Wsoy Helsinki.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.