Kalle Palander – Suoraa puhetta

palander

Kalle Palander ei koskaan ole ollut urheilija tai henkilö, jonka edesottamuksia olisin tiiviisti ja kiinnostuneena seurannut. Osana tämän syksyn yleisempää kiinnostusta urheilukirjoja kohtaan tartuin kuitenkin myös Palanderin kirjaan.

Kalle Palander on Suomen menestynein miesalppihiihtäjä. Menestynein alppihiihtäjä on Tanja Poutiainen, joka kilpaili samoihin aikoihin Palanderin kanssa. Parhaina saavutuksina Palanderilla on pujottelun maailmanmestaruus vuodelta 1999, pujottelun maailmancupin voitto kaudelta 2002-2003 sekä tietysti lukuisia maailmancupin osakilpailuvoittoja.

Palanderin uran taustalta löytyy valmentajana toiminut isä, jolla oli määrätietoinen ja omaleimaisen “vanhakantainen” ote valmentamiseen. Treeniä tehtiin paljon, eikä aina hyvällä mielellä.

Kirjan päähenkilöstä piirtyy kuva kunnianhimoisesta, rämäpäisestä ja suoraviivaisesta urheilijasta, jonka itseluottamus on kohdallaan. Mietin, että tällaisen luonteenlaadun omaavan urheilijan voi hyvin kuvitella sopivan juuri tähän lajiin, laskemaan riskirajoilla jäisiä rinteitä.

Kirjan kiinnostavimmat kohdat liittyivät laskemisen tekniikkaan, kilpailusuorituksen analyysiin sekä välineisiin ja niiden kehittämiseen. Kurkistus lajina todella kilpailtuun alppihiihdon maailmaan sponsorikuvioineen oli myös mielenkiintoinen.

Kirjassa käsitellään myös “urheilijan polkua”. Palander nousee urallaan pienistä Suomen kuvioista rahakkaisiin alppihiihtopiireihin, muuttaa asumaan Monacoon, hankkii sponsorikseen Keke Rosbergin, saa merkittäviä sponsorisopimuksia ja esiintyy julkisuudessa eri ohjelmissa.

Uran loppuvaiheeseen liittyvät pohdinnat ovat ihan mielenkiintoisia ja Palander on löytänyt lajia sivuavaa tekemistä myös uran jälkeen.

Ärsyttävää kirjassa oli jatkuva kiroilu ja alatyyli.

Kaiken kaikkiaan ulkoasultaan ja kuvitukseltaan laadukas kirja oli perus ok urheilukirja, jonka lukeminen avarsi paitsi käsitystä Palanderista urheilijana, antoi tietoa alppihiihdon maailmasta. Kovin suoraa puhetta kirja ei lopulta ollut.

Kalle Palander ja Timo Kangasluoma 2016: Kalle – suoraa puhetta. Docendo Oy. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *