Heikki Herlin: Tuollapäin on highway

herlin

Pekka Herlin oli Kone Oy:n pitkäaikainen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja, jonka johdossa yhtiö kasvoi monikansalliseksi konserniksi. John Simon on kirjoittanut Pekka Herlinistä kirjan Koneen ruhtinas. Kirja oli hyvä, kertoen yhtiön sekä omistajasuvun tarinan.

Niklas Herlin oli yksi Pekka Herlinin viidestä lapsesta. Hän kuoli 54-vuotiaana äkilliseen sairaskohtaukseen vuonna 2017.  Hänen omaisuutensa arvoksi arvioitiin vuonna 2017 1,4 miljardia dollaria ja hän oli Suomen neljänneksi rikkain ja maailman 1468. rikkain henkilö. Hän toimi toimittajana, tietokirjailijana, kustantajana ja sijoittajana.

Herlinin suku on tunnettu riidasta, joka syntyi kun Kone-yhtiön omistuksesta tehtiin järjestelyjä. Niklas Herlin luonnehti isäänsä sanoilla ”ihmisenä isäni oli kusipää, ihmishirviö, pahinta laatua oleva sika”.

Heikki Herlin on Niklas Herlinin poika, joka on kirjoittanut kirjan isästään. Kirja rakentuu muistoista, Niklas Herlinin julkaisemista kirjoituksista sekä hänen kesken jääneistä muistelmistaan.

Niklas Herlin oli rikkaan perheen boheemi poika. Hän opiskeli Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa, koulukavereihin kuului mm. Abiturientti-kirjan kirjoittanut ja sittemmin itsemurhaan päätynyt Harri Sirola.

Niklas Herlin piti Yhdysvalloista, jossa hän vietti aikaa opiskellen ja matkustellen . Hän teki myös yhteisen road-tripin Yhdysvalloissa poikansa Heikin kanssa. Hän oli kova musiikkifani ja seurasi urheilua.

Hänen toisella lapsellaan Riikalla on Downin oireyhtymä. Herlin tuki merkittävästi kehitysvammatyötä.

Kirjasta saa vaikutelman, että Niklas Herlin oli intohimoinen ja määrätietoinen kirjoittaja ja ehdoton toimittaja. Kirjan viihdyttävimpiä jaksoja on kuvaus toimittajan työstä Kauppalehdessä ja sittemmin free lancerina.

Hän oli alkoholisti, joka kärsi myös masennuksesta. Näin ollen hän kärsi samoista sairauksista kuin isänsä. Hän joutui useita kertoja sairaalahoitoon kaatumisten vuoksi. Lisäksi hän joutui pahoinpitelyn uhriksi.

Kirja oli kiinnostava lukea, koska perheen historia oli jo tuttu Koneen ruhtinas-kirjasta. Kirjan päähenkilö on “faija”. Kirja kertoi kauniilla tavalla Niklas Herlinin rosoisesta, raskaasta ja kuluttavasta elämästä.

Loppulehdillä Heikki Herlin kiittää kaikkia perheen jäseniä, joka on merkki siitä, että uusi sukupolvi ei kärsi edellisten sukupolvien repivistä riidoista.

Heikki Herlin 2020: Tuollapäin on highway. Kustannusosakeyhtiö Teos. Helsinki. 

Yksi vastaus artikkeliin “Heikki Herlin: Tuollapäin on highway”

  1. Kirja osui ja upposi! Vietin nuoruuteni Thorsvikissa työläisperheessä isäni ollessaan tallimestarina v.1960-1978 kun Pekka Herlin teki pioneerityötä isäni kanssa lämminveristen hevosten saamiseksi Suomeen Neuvostoliitosta vaihtaen ayshirelehmiin. Hoidin isääsi ja kaikkia hänen sisaruksiaan kun he olivat pieniä. Minulla rakkaat muistot Thorsvikista ja kerron mielelläni muistoistani niin kauan kun muistan jos kiinnostaa. Tv. Seija Lahti-Kettunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *